Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim učesnicima NOR-a, njihovim potomcima i svim građanima Republike Srpske 27. jul, Dan ustanka u borbi protiv fašizma 1941. godine, ističući da je srpski narod među prvim u Evropi prepoznao zlo fašizma i nacizma i dao nemjerljiv doprinos u savezničkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

“Nikada ne smijemo zaboraviti činjenicu da se hrabri srpski narod sa ovih prostora podigao protiv fašizma i nacizma i njihovih satelita, u trenutku kada je gotovo cijela Evropa bila okupirana. Zato je ovaj datum, Dan ustanka protiv fašizma, jedan od najvažnijih datuma koji svjedoče našu slavnu prošlost i odlučnost našeg naroda koji je kroz vijekove plaćao najveću cijenu slobode, da bi mi, potomci slavnih predaka, uživali u njenim blagodetima”, naglasio je Čubrilović u izjavi za Srnu.

On je istakao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio žrtva genocida koji je ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske provodio na ovim prostorima.

“Stotine hiljade Srba, žena, staraca, ali i djece, okončalo je živote u strašnim mukama u ustaškim logorima smrti. Nikada ne smijemo zaboraviti da je u Drugom svjetskom ratu baš u toj zločinačkoj državi postojao jedini logor za djecu koji svjedoči o genocidnom planu zatiranja cijelog jednog naroda. Bio je to genocid, bez dileme, bez obzira što ga kasnija komunistička vlast nije tako definisala, niti mu dala epilog koji je zasluživao”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se nikada ne smije zaboraviti da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu podnio ogromne žrtve u borbi protiv fašizma, nacizma i drugih njihovih saveznika, te da je ta junačka borba jedna od osnovnih lekcija koje moraju da uče generacije koje dolaze, kako se nikada i nikome više ne bi dogodilo takvo zlo.

“Na Dan ustanka dužnost i obaveza svih nas je da se sjetimo svih onih koji su dali živote u borbi protiv fažizma i nacizma, ali i svih nevino ubijenih u logorima smrti, samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi i protivnici fažizma i njegovih satelita, te da im obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti. NJihova žrtva je naš zavjet da sloboda nema cijenu”, poručio je predsjednik Čubrilović.

Dan ustanka – 27. jul, obilježavao se u nekadašnjoj BiH u znak sjećanja na taj dan 1941. godine kada se stanovništvo Krajine organizovalo i suprostavilo fašizmu i nacizmu.

U roku od nekoliko dana ustanici su oslobodili područje od Drvara, Glamoča i Grahova.

Sve do raspada Jugoslavije, ovaj datum se u BiH obilježavao kao dan početka antifašističkog ustanka.

Izvor: SRNA/Srpskainfo