Pravosnažna presuda hirurgu Marinku Lovri od godinu dana zatvora pokazala je da ima nade za domaće pravosuđe, ali i potvrdila da je apsolutno sve do tužilaštva, te načina izvođenja dokaza.

Ukoliko se kompletan postupak, od istrage i prikupljanja dokaza do prezentovanja tih dokaza u sudnici provede u skladu sa zakonom, onda ni osuđujuća presuda neće izostati.

Presuda hirurgu koji je pacijentkinji izvadio zdrav jajnik pravo je čudo u odnosu na sve dosadašnje propale istrage, ali postupke koji su se vodili i vode u sudnicama Srpske.

Sve je na tužilaštvima.

Ona su ta koja u skladu sa zakonom, rukovode istragama i naređuju policijskim službenicima šta i kako treba da rade. Tužilaštva su ta koja trebaju i da sankcioništu ukoliko se u istragama ne radi u skladu sa zakonom, ali nažalost, pozivanja na odgovornost zbog propalih istraga je bilo isuviše malo.

Brojna nerasvetljena ubistva nisu se ni smjela naći u rubrikama zaboravljenih slučajeva da su istrage vođene u skladu sa zakonom.

Brojna koruptivna djela koja nagrizaju izmučeno društvo u kojem živimo ne bi se događala u ovolikom obimu da je samo jedan korumpirani direktor ili političar osuđen na žestoku zatvorsku kaznu.

Sa druge strane, toliko je primjera u kojima su sudski postupci propali zbog nezakonitih dokaza da se normalan čovjek zapita da li mi uopšte imamo sposobne tužioce i policajce ili je sve ipak, namjerno krivo nasađeno kako bi se omogućila šta veća korupcija i povlašten položaj kriminalcima.

Dakle, istraga kojom je rukovodilo najmlađe tužilaštvo u Srpskoj, ono u Prijedoru i presuda ljekaru od godinu dana zatvora, jasan je znak da se može i predstavlja pravac koji bi trebao biti vodilja svim tužilaštvima u Srpskoj.

Naravno, prije svega treba smjeniti sve glavne tužioce koji svojim neradom ne dozvoljavaju vođenje istraga po slovu zakona.

Ono što je još zanimljivo u slučaju hirurga iz Prijedora jeste i rad nadležnog prvostepenog sudije, jer da je kojim slučajem on kiksao u svom radu, čitav postupak bi otišao u zastaru.

Izvor: Srpskainfo