Јedinstvo srpskih stranaka na predstojećoj posebnoj sjednici Parlamenta Srpske je neophodno kako bi se zaštitili interesi Srpske, istakao je u izjavi za Radio Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

To je, kaže Dodik, neophodno kako bi se potvrdila politika odbrane interesa Republike Srpske u smislu onemogućavanja preglasavanja, posebno na pitanjima koji su važni za status Srpske u skladu sa Ustavom.

Zaštita vitalnog interesa odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva bezbjednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija. Zahtjev je upućen i zbog izjave o Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika u narednoj godini, kao i Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti.

– Ova tri pitanja zadiru u naša prava-prava kojima imamo ustavno nadležnost nad obrazovanjem. Ova odluka koju su donijela druga dva člana Predsjendištva idu zatim da se na nivou BiH formira određena struktura koja bi provodila istraživanja mimo Republike Srpske. To je nedopustivo, jer Republia Srpska, entiteti imaju nadležnosti nad obrazovanjem – pojasnio je Dodik.

Komentarišući Memorandum između Ministarstva bezbjednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Dodik je istakao da on nije u skladu sa Ustavom, jer MUP Republike Srpske ima nadležnost da prati strance, kretanja, ali ima i mjesnu nadležnost i u tom pogledu je bilo ispravno da se pokrene vitalni entitetski interes i da se o tome izjasni Parlament Srpske, koje je konačno mjesto odluke, rekao je srpski član Predsjedništva.

– Ako Narodna skupština Republike Srpske prihvati moj zahtjev i odbije odluku ostala dva člana Predsjendištva, odluka nije donesena, ne važi i više se ne može stavljati na dnevni red Predsjendištva. Zato je važno da Srpska u ovakvim situacijama nastupi jedinstveno u skupštini i da podršku pokrenutoj inicijativi srpskog člana Predsjedništva kada god on to učini i bez obzira ko je – naglasio je Dodik za Radio Republike Srpske.

Izvor: RTRS