Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić zahtijeva od institucija da prestanu da finansiraju potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića i njegov kabinet zbog lažnih i sramnih izjava koje je dao o Srpskoj i srpskom narodu.

Povodom jučerašnje izjave Salkića u Žepi, Savčić je rekao Srni da Salkić besramno izmišlja i potpuno izvrće istinu o ratnim događanjima u Žepi tako što zločince proglašava žrtvama.

– Sramotno je da ovo radi Salkić, koji prima platu od Republike Srpske – istakao je Savčić.

On je dodao da je prava istina da su prve žrtve u Žepi bili Srbi jer je 45 Srba ubijeno u zasjedi na svirep način 4. juna 1992. godine, kada su po prethodnom dogovoru sa predstavnicima muslimanskog naroda krenuli do radio-relejnog čvorišta Zlovrh.

– Nakon toga, slijedi serija napada muslimana, osokoljenih tom podmuklom zasjedom i čak imamo upad na komandno mjesto Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u julu kada je ubijen zastavnik Zečević. Poslije toga, u zasjedi ubijaju dvojicu zastavnika u selu Potplane, a zatim napadaju selo Borovine, u kojem ubijaju srpsko civilno stanovništvo – pojasnio je Savčić.

On je naveo da su nakon toga muslimanske snage napale radio-relejno čvorište Vojske Republike Srpske na Velikom Žepu.

– Kada se više nije moglo trpjeti, Vojska Republike Srpske odgovara tek na šesti njihov napad 1992. godine i to je istina o Žepi – istakao je Savčić.

On je podsjetio da je Savjet bezbjednost UN u maju 1993. godine donio Rezoluciju o zaštićenoj zoni u Žepi i da je Vojska Republike Srpske tu rezoluciju poštovala.

– Muslimani iz Žepe i Srebrenice neprekidno nakon toga vrše ispade i ubijaju Srbe u velikoj dubini srpske teritorije -ukazao je Savčić.

On je naveo da su 26. juna 1995. godine pripadnici 28. divizije takozvane Armije BiH iz Srebrenice i Žepe na 15 lokacija napadali srpske snage.

Savčić je naglasio da su Srbi uvijek kada su bili prinuđeni odgovarali na muslimanske napade “kada se žrtve i zulum više nisu mogli trpjeti”.

Salkić je juče rekao da je “Srpska “nastala na “genocidu” i da nije normalno i moralno da takva teritorijalna zajednica funkcioniše”.

Izvor: SRNA/RTRS