Ideja američkog predsjednika Bila Klintona iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, živi vječno i nikada nije ni prestajala da postoji, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje zagarantovano međunarodnim pravom, kažu i istoričari i pravni stručnjaci.

U Sarajevu sve vrijeme zaboravljaju da je sastavni dio Ustava i prava u BiH i Međunarodna rezolucija o ljudskim pravima, a tu piše da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, kaže srpski član Predsjedništva BiH. Srpska od BiH ništa nije dobila, dodaje, samo izgubila, jer je optužuju za genocid i agresiju, a protive se kad se iskaže želja za odlaskom iz BiH.

– Mislim da je to racionalno i realno i da svako ima pravo na samoopredjeljenje. Danas niko nije zadovoljan u BiH. Nismo zadovoljni mi Srbi, kojima je oduzeto pravo kriminalnim aktivnostima visokih predstavnika, koji su uzurpirali i otimali naša ovlaštenja i nadležnosti – ističe Dodik.

U slučaju ustavnih promjena i ukidanja Dejtonskog sporazuma prvi sljedeći međunarodni akt po snazi je Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji u svom prvom članu garantuje pravo na samoopredjeljenje svim narodima, kažu pravni stručnjaci.

U BiH nikad nije postojalo jedno rješenje za zadovoljenje nacionalnih interesa sva tri dominantna naroda koji žive u njoj.

– Pravo svih naroda na samoopredjeljenje, samoorganizovanje do otcjepljenja, to jeste međunarodno načelo, ali to načelo zapravo, sa stanovišta tri nacionalna kolektiviteta u BiH, u tim uslovima bilo je samo traženje mirovnih rješenja – rekao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Srpskom narodu u Republici Srpskoj, nezavisno od svega, pa i od statusa Kosova i Metohije, pripada neotuđivo pravo na samoopredjeljenje i to im pravo niko ne može oduzeti, kaže nekadašnji ministar spoljnih poslova SRЈ Živadin Јovanović.

– Pozicija politike ondašnjeg rukovodstva i svih koji su učestovali u pregovorima je bila da, kao i drugi narodi, kada je krenulo razbijanje Јugoslavije, i srpski narod ostvari pravo na samoopredjeljenje. Bilo je tu otpora, jer je Јugoslavija razbijena da bi se razbila kompaktnost srpskog naroda – kategoričan je Јovanović.

Srpsko nacionalno pitanje nije riješeno, jer to velike zapadne sile nisu dopustile, kaže istoričar Draga Mastilović, a na sceni je revizija rezultata i Prvog i Drugog svjetskog rata.

– Ovdje je Njemačka vodila glavnu riječ 90-ih godina prošlog vijeka i može se reći da vodi i danas. Što prije postanemo svjesni te činjenice, imaćemo bolje rezultate – ističe Mastilović.

Priča o statusu Srpske ponovo je otvorena nakon izjave srpskog člana Predsjedništva BiH da pitanje statusa Kosova treba vezati uz pitanje rješavanja statusa Srpske, a dodatno je pažnju privukao dokument koji svjedoči da je Bil Klinton 1995. imao namjeru da se Srbima, ukoliko Bošnjaci ne uspiju da ih ubijede da im je bolje u BiH, dopusti da se samoopredijele po modelo Čehoslovačke.

Izvor: RTRS