Udruženje likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ saopštilo je danas da ove godine neće biti raspisan međunarodni konkurs za nagradu “Paola de Manjinkor” u okviru projekta “Prijedor grad murala”.
Razlog je, kako su naveli iz ULUP-a, situacija izazvana epidemijom korona virusa koja se negativno odrazila na sve segmente života, pa tako i na kulturu.

“Pozivamo vas da uživate u dosadašnjih sedam realizovanih murala po kojima je Prijedor već prepoznatljiv na evropskoj kulturnoj mapi i da se nadamo boljim vremenima”, poručio je predsjednik ULUP-a Boris Eremić.

Prethodni murali su “Šeširdžija” /2013/ Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” /2014/ Atile Samožija Vidama iz Mađarske, “Vrt” /2015/ Raula Opre Sadoa iz Rumunije, “Grad” /2016/ umjetničke grupe “Dim tim” iz Beograda, “Negdje između početka i kraja” /2017/ Selvera Begića iz Banjaluke, “Gejm on” /2018/ LJubiše Pušca iz Prijedora i “Šta je unutra?” /2019/ Andreja Žikića Arteza iz Beograda.

Projekat oslikvanja murala od 2013. godine organizovali su ULUP, Gradska uprava Prijedor i Udruženje “Program Prijedor” iz italijanskog grada Trenta. Međunarodna nagrada nosi ime slikarke iz Lavisa u italijanskoj pokrajini Trentino koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke škole.

Izvor: Agencije