Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ponosan što Republika Srpska ima najjasniju politiku o migrantima čiji je ključni stav da se migranti bez oklijavanja deportuju u zemlje iz kojih dolaze.

– Smatramo da su migranti problem koji je proizvela Evropska unija olako obećavajući utočište, nakon čega je prekinula komunikaciju u vezi sa dolaskom migranata, zbog čega se oni sada jedino mogu “parkirati” u BiH i navodno čekaju da pređu u EU, a do tada se ovdje u BiH razmještaju – konstatovao je Dodik.

On je podsjetio da je vlast Republike Srpske odbila ranije donesene odluke Savjeta ministara da na prostoru Srpske budu formirana tri centra za smještaj migranata, i to u Zalužanima kod Banjaluke, u Bijeljini i Trnovu.

Dodik je napomenuo da su tada poručili da nigdje u Republici Srpskoj neće biti pravljeni centri za migrante i da Srpska ne želi njihovo okupljanje na svojoj teritoriji.

– Uspješno smo se nosili, uz neke male incidente koje smo imali sve ovo vrijeme. Bez obzira na ponuđenu pomoć i novčana sredstva nekih evropskih subjekata, odbili smo da na prostoru Srpske formiramo centre – rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je dodao da je FBiH odlučila da pravi centre za migrante, te ponovio da je Srpska protiv njihovog prisustva na svojoj teritoriji.

– Protiv smo izvođenja vojske na granicu sa Srbijom jer to ima niz reperkusija. Smatramo da treba pojačati aktivnosti Granične policije, policije Srpske i ostalih policija u BiH, da postoji zajednička sposobnost da se na to reaguje – istakao je Dodik.

On je naveo da je u posljednje vrijeme u BiH najviše migranata, više od dvije hiljade, došlo iz Bangladeša, što nema veze sa pričom o Siriji.

– Naš ključni stav jeste da se migranti bez oklijavanja deportuju u zemlje iz kojih dolaze – zaključio je Dodik.

Štetan memorandum o upotrebi putničkih informacija

Srpski član Predsjednštva BiH Milorad Dodik smatra da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ovaj memorandum isključuje bilo kakvu mogućnost da po ovim pitanjima bude angažovana policija Republike Srpske i druge agencije na prostoru Republike Srpske i to je ključni razlog zašto sam smatrao da ne treba dozvoliti da ovaj Memorandum dobije podršku – istakao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je rekao da Memorandum sadrži niz materijalnih povreda i da nisu uvažena mišljenja Vlade, institucija Republike Srpske niti predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

– Nekoliko puta smo razmatrali ovo pitanje, čak je i Predsjedništvo BiH smatrajući da nije sve u skladu sa postojećom ustavno-pravnom strukturom nekoliko puta vraćalo ovaj dokument na doradu, tražeći od nadležnih institucija iz BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona da dostave svoja mišljenja o tome – podsjetio je Dodik.

On je rekao da to nikada nije do kraja sprovedeno, kao ni ovaj put kada nisu dostavljena na traženje Predsjedništva BiH mišljenja nadležnih institucija, “nego su pokušali zbrzati u nastojanju da se upravo proizvede ova situacija”.

– Vjerujem da ovo nema nikakve veze sa suštinom odlučivanja na nivou BiH, nego ima veze sa političkim prepucavanjem što je podrazumijevalo da se navodno suprotstavimo SAD u pogledu neprihvatanja ovakvog memorandum – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog i potrebe da se dvoumi u vezi sa tim, ističući da ono što je mimo Ustava i mimo interesa i nadležnosti institucija Republike Srpske ne može da bude prihvaćeno “taman na drugoj strani bile SAD i sve druge zemlje zajedno”.

– U ovom pogledu tražim podršku Narodne skupštine da odbaci ovu odluku o odobravanju Memoranduma jer smatram da ona nije u skladu sa Ustavom, ne obezbjeđuje adekvatno mjesto institucija Republike Srpske u sprovođenju zakona i ovog Memoranduma – istakao je Dodik.

On je rekao da je Memorandum nesprovodiv na nivou BiH, imajući u vidu da Ministarstvo bezbjednosti nema nikakvih formalnih razloga niti ovlaštenja da sprovodi ovakav sporazum i da je odgovornost dislocirana iz nekih drugih policijskih agencija koje rade na ovim pitanjima.

– Samo primitivan pristup bi išao iz FBiH da se to objašnjava kako je Republika Srpska protiv borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala jer to nije tačno – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je na sva tri pitanja za koja je tražio podršku Narodne skupštine Republike Srpske ugrožen interes Republike Srpske, imajući u vidu da se zadire u ustavno-pravni poredak i pokušava dislocirati odgovornost vezano za pojedina pitanja.

Izvor: SRNA/Srpskainfo

Video: RTRS