Sjedinjene Američke Države su ozbiljno razmišljale da dozvole Republici Srpskoj referendum o otcjepljenju, dvije do tri godine nakon što je sklopljen mirovni sporazum, i ponude stvaranja konfederacije Republike Srpske sa Јugoslavijom kako bi obezbijedile završetak konflikta prije 1996. godine i američkih izbora – sve to dio je američkog dokumenta “Izlazna strategija za BiH” iz 1995.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da ne vidi razlog da se o samoopredjeljenju danas ne govori, jer je očigledno da projekat BiH sa tri naroda nije uspio.

Odnosi u BiH moraće da budu redefinisani, jer je čaša prepuna, kaže Dodik. Srbi su u Federaciji svedeni na nivo marginalne grupe, a kada spomenu pitanje svog statusa, kaže Dodik, nastane problem i traži se da ćute. O samoopredjeljenju bi, kaže, trebalo da bude razgovarano i u Narodnoj skupštini, koja o tome treba da zauzme stav.

– Vjerujem da govorim u ime većine i smatram da treba reafirmisati pravo srpskog naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja, ukoliko ne nađemo neki drugi aranžman da mi budemo u tome zadovoljni. Mi nismo zadovoljni ovim – ističe Dodik.

Ideja da se Srpska osamostali, ako projekat tronacionalne BiH ne uspije, potekla je od američke administracije i na to jasno ukazuje dokument iz 1995. godine. Sendi Berger, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Amerike Bila Klintona, poslao je Medlin Olbrajt, državnom sekretaru, i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije, dokument “Izlazna strategija za BiH” o prijedlozima kako okončati konflikt, u kome se kao jedna od dvije opcije spominje samoopredjeljenje Srpske.

– Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dvije do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bila bi da, ako Bošnjaci ne mogu ubijediti srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model – navedeno je u dokumentu.

Ne može o statusu Kosova da se razgovara kao o pitanju koje se tiče samo Srbije, kaže Dodik, jer se ono tiče svih Srba. Republika Srpska je, dodaje, svjesna da je njen status u BiH ugrožen.

– Sve ove godine je priča bila samo o tome kako dokrajčiti i oteti nešto Republici Srpskoj, kako je poniziti, kako joj ne dati… Nije bilo ništa da kaže “hajde da čujemo vas šta kažete, u kojim uslovima možete ostati u ovoj BiH”. Nikad to pitanje nije bilo, nego se ovdje pokušava sistemom kazni da se Republika Srpska smanji, umanji, da se pretvori u praznu ljušturu i da se ne dozvoli njen bilo kakav status – kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Sada se, kaže Dodik, vidi da je u tadašnjoj američkoj administraciji tokom rata postojala ozbiljna rasprava o samostalnosti Srpske, kao opciji i načinu završetka sukoba, zbog čega ni danas ne treba ignorisati tu temu.

Izvor: RTRS