Ribama stare izbledele slike i figurice s vitrine teraju suze na oči, pa se s takvim stvarima teško rastaju. Bacanje uspomena teško će pasti i nežnim Rakovima…

Ovan – Čisti i vežba istovremeno

Čišćenju pristupate s velikom dozom elana i ništa vam nije teško da uradite. Vrlo ste spretni i vešti, pa čistite i spremate velikom brzinom. Godiće vam češći odmori, ali i dobra organizacija, što je vama često mrsko. Ne morate da očistite sve odjednom, rešavajte prostoriju po prostoriju. Pritom svoj rad učinite što ugodnijim – muzika u ritmu koji vama najviše odgovara delovaće na vas vrlo stimulišuće. Kako ste po prirodi autoritativni, zaposlićete i ukućane, te svakom od njih dodeliti pokoju dužnost. No, brzo će se stvoriti neopisiva gužva pa ćete shvatiti da najbolje spremate sami.

Bik – Poslu se prepuštaju planski

Vi u čišćenju jednostavno uživate. Svoj kreativan duh unećete u svaki prostor doma, pa ćete rado kupiti nove zavese, šarene jastučiće ili neku saksiju s cvećem. Volite da koristite mirisna sredstva za čišćenje. Za vas je to veliki događaj i veliki ritual kojem se prepuštate planski. Nećete započeti dok niste nabavili sva moguća sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Ne volite kad vam se drugi upliću u rad, volite sve da obavite sami – ljudi oko vas samo vam smetaju. Sistematični ste i kad se prihvatite posla u jednoj prostoriji, nećete je ostaviti dok je niste do kraja uredili. Po prirodi ne žurite i sve volite da radite temeljno. Od svojih stvari se teško odvajate pa ćete staru, ali dobro očuvanu odeću rado nekome pokloniti.

Blizanci – Obožavaju da sređuju vrt i balkone

Iako niste ljubitelj čišćenja, moraju vam se priznati brzina i snalažljivost s kojom ste u stanju da svoj dom dovedete u red. Uopšte vam nije problem da istovremeno spremate nekoliko prostorija odjednom. To je zato što u svemu volite raznovrsnost pa vam boravak u jednoj prostoriji brzo dosadi. Volite da čistite uz muziku, da pevušite, pa čak i da plešete. Ukoliko imate puno dokumenata, knjiga, fascikala ili časopisa, potrudite se da ih rasporedite bolje nego što to radite inače. Često ste u tom pogledu neuredni pa imate problema da pronađete neki zagubljeni dokument.

Rak – Omiljena im je kuhinja

Za vas je čišćenje ritual. Poznati ste kao neko ko je veoma privržen porodici i domu, pa ćete učiniti sve da vaše mesto odiše lepim izgledom i čistoćom. Najdraže vam je čišćenje kuhinje, jer je to mesto na kojem se osećate najprijatnije i gde iskazujete svoje kulinarske veštine. Ne volite da čistite u društvu niti da tražite od ukućana da vam pomažu, volite da uradite sve po svom. Izbegavajte sušeno cveće kao ukras, radije se odlučite za saksije ili sveže cveće u vazama. Kod pospremanja fioka i vitrina često nailazite na stare stvari koje čistite s posebnom pažnjom. No, problem nastaje kad nagomilate previše starih stvari, a niste spremni da se od njih odvojite. Najčešće se događa da na kraju ništa ne bacite, nego ponovno sve strpate u ormare.

Lav – Čišćenje za njih mora da bude zabavno

Za vas je čišćenje ravno noćnoj mori. To je nešto što vam je neopisivo dosadno. Najsrećniji ste kad u pomoć možete da pozovete svoje prijatelje, pa se sve na kraju pretvori u dobru zabavu. Neće vam pobeći ni ukućani, koje ćete rado zaposliti, a neke od zadataka daćete i deci. Volite da šefujete, pa se događa da više rade oni koji su oko vas, nego vi sami. Ali vam se zato mora priznati da ste odličan organizator. Nećete se zadržati samo na pukom čišćenju, nego ćete uneti i promene u svoj dom. Rado ćete ispremeštati nameštaj.

Devica – Pedantni su i brzi

Vi biste s pravom mogli da se nazovete “najvećim čistuncima zodijaka”. Nikad ne dopuštate da se prašina u vašem domu gomila ili da su vam neoprani prozori i zavese. Uz redovne obaveze, svaki dan ćete pomalo čistiti pa će dom uvek biti uredan. Uživate u čišćenju, stoga se generalki iskreno radujete. Po tom ste pitanju vrlo zahtevni, a zbog svoje temeljitosti gotovo ni jedan detalj u vašem domu neće ostati neočišćen. Generalno ćete počistiti ormare i presložiti svu garderobu, oprati prolećnu, jesenju i zimsku garderobu. Vašim domom će se širiti miris dezinfekcionih sredstava. Ukoliko imate balkon, okitićete ga raznobojnim cvećem, a isto će učiniti i oni koji imaju vrt. Kad počnete nešto da radite nećete stati dok ne privedete kraju.

Vaga – Od čišćenja do zabave

Pre čišćenja sve razrađujete u glavi, odnosno pravite plan od koje prostorije da krenete s čišćenjem. Ponekad vas muči neodlučnost pa vaše čišćenje zna da potraje danima. Brzo se umarate i brzo vam dosadi, no ako uposlite svoj urođeni kreativan duh, čišćenje za vas može da postane prava avantura. Najviše volite da radite u društvu pa ćete rado pozvati pojačanje u vidu prijatelja ili raspoloženih ukućana. Volite kad se sve pretvori u veselje. Veliki ste poklonik umetnina, koje ćete detaljno očistiti, ali i isprazniti ormare od viška stare odeće. Na kraju ćete stan osvežiti nekom mirisnom svećom.

Škorpija – Teško se rešavaju nepotrebnih stvari

Spadate u vrlo uredne osobe, ali pomisao na čišćenje stvara u vama osećaj pravog tlačenja. Da možete, to biste najradije izbegli, ali kad jednom počnete da čistite, onda u tome više ništa ne može da vas zaustavi. Vrlo ste intimno vezani za mnoge stvari i sitnice po kući koje, čak i ako nemaju neku sentimentalnu vrednost, u vašem domu samo skupljaju prašinu. Moraćete da budete odlučniji i napokon se rešiti nepotrebnih stvari. U čišćenju ste spori i nikuda vam se ne žuri, a i ne podnosite da vas neko požuruje. Vi imate svoj tempo i toga se držite. Vrlo ste temeljni i vaš dom će zablistati od čistoće, a sve “prodisati” novom pozitivnom energijom.

Strelac – Dom će osvežiti tepihom ili jastucima

Vedri i optimistični, jedva čekate da počnete s čišćenjem. Vama je čišćenje zabava, volite da puštate glasnu muziku dok usisavate stan ili preslažete garderobere. Za vas je to sve jedna avantura, a posebno kad otkrijete zametnute stvari koje ste donedavno tražili, a niste mogli da ih nađete. Dom ćete osvežiti novim jastučićima za trosed i kauč ili ćete novim tepihom podići atmosferu u dnevnoj sobi. No, često ste nestrpljivi da vidite kako će vaš stan izgledati nakon završnog čišćenja, pa malo čistite jednu prostoriju, pa malo drugu i na kraju ništa ne uradite. Teško se organizujete, pa ćete čišćenje rastegnuti na celuu nedelju, radeći svaki dan po malo.

Jarac – Organizacija i disciplina

Vi ste tradicionalista koji nikad ne preskače generalke. Po prirodi ste vredni i radni, pa kad se uhvatite posla ne puštate ga dok nije sasvim gotov. Za vas je to vreme kad ćete ceo svoj dom bukvalno preokrenuti naopačke – nema tog ćoška u koji vaša vredna ruka neće zaći. No, problem vam zadaje odvajanje od starih stvari. Za svaku sitnicu se intimno vežete pa se od njih teško odvajate čak i ako nemaju nekakvu vrednost. Vrlo ste organizovani i disciplinovani, te nikad ne čistite navrat-nanos, nego s tačno određenim planom. Ne volite kad vam se ukućani pletu u posao i često odbijate njihovu pomoć jer znate da posao najbolje odradite sami.

Vodolija – Prihvataju pomoć

Veliki ste društvenjak pa se ta vaša osobina ogleda i kod čišćenja. Ne volite to da radite sami jer vam je tad neopisivo dosadno. Rado ćete pozvati veliko društvo i svakome od njih podeliti zadatak, no na kraju će se sve završiti na dobroj zabavi, a ne na čišćenju. No, vi ste takvi, volite ljude i volite da posao ima i prizvuk dobre zabave. Ako vam prijatelji nisu na raspolaganju, zaposlićete ukućane, a zauzvrat ćete im spremiti ručak. Kad se prihvatite čišćenja, ne pridržavate se pravila. Umesto da prvo uredite i počistite svoj dom, radije ćete krenuti od podruma ili tavana. Potom ćete očistiti svoje dvorište ili novim sadnicama osvežiti izgled balkona. Tek kad to sredite, na red će doći uređenje unutrašnjosti stana.

Ribe – Vežu se za stvari

Senzibilni ste i nežni, pa su čišćenje i svaka generalka obojeni osećajima. Sve stvari ili predmeti od sentimentalne važnosti izmamiće vam suze na oči. Svaka figurica iz vitrine koju čistite od prašine, stare izbledele slike ili majica iz ormara u vama će odmah probuditi sećanja na neka stara, lepa vremena. No, kad se prihvatite čišćenja, shvatićete da niste preterano organizovani. Nikad ne čistite sobe po redu, nego uvek prema nekom unutrašnjem osećaju. Za vas ne važe nikakva pravila, vi to radite prema trenutnom raspoloženju. Volite mirisne sveće i generalno kućne mirise kojima ćete završiti čišćenje.

Izvor: 24sata.hr