Srbija i Republika Srpska zajedno će obilježiti na Rači 25 godina od progona 250.000 Srba iz Krajine u akciji “Oluja” hrvatske vojske. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će 4. i 5. avgusta biti obilježen dan velike srpske tragedije. Najavio je i zajedničku izgradnju sa Srpskim spomen – parkom da se nikada ne zaboravi zločin najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Godišnjica progona Srba iz Krajina obilježena je prvi put u Rači prije pet godina, a ovoga puta sjećanje će biti održano bez maosovnog prisustva građana zbog epidemije virusa korona.

Biće postavljeno spomen – obilježje velike tragedije srpskog naroda, kada bude izgrađen most koji povezuje obje strane Drine kojim su prognanici sa traktorima prelazili 1995. godine, kao i veliki spomen – park.

– To ćemo napraviti na tom području zajedno sa Republikom Srpskom. Mi ćemo finansirati radove sa 95, a Srpska sa pet odsto i napravićemo veliki spomen park da se nikada ne zaboravi zločin najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata – rekao je Vučić.

Ističe da je spomen -obilježje, kao i spomen -park sjećanje na sve one koji su morali napustiti svoja ognjišta, one koji su bježeći na traktorima ostavili svoje očeve, a na Petrovačkoj cesti izgubili i svoju djecu.