Dom zdravlja Prijedor otvorio je posebnu ambulantu na Urijama, u prostorijama bivše porodične ambulante, za pregled i tretman pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju virusom korona, izjavila je danas direktor ove ustanove Slavica Popović.
“Pregledi se zakazuju tako što se pacijenti javljaju svojim matičnim timovima jer takav je uobičajen način funkcionisanja porodične medicine, ali nismo isključivi i pacijenti se mogu i direktno javiti u ovu ambulantu”, rekla je Popovićeva novinarima u Prijedoru.

Prema njenim riječima, ambulanta je namijenjena svim pacijentima koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije, pacijentima sa stomačnim problemima izraženim povraćanjem, prolivom i povišenom temperaturom, pacijentima koji imaju gubitak ili promjenu čula okusa i mirisa, kao i onima koji nemaju simptome, ali imaju pozitivan radiološki nalaz pluća, odnosno prisutne lezije koje ukazuju na infekciju virusom korona.

“U toj ambulanti se tretiraju i pacijenti koji se nalaze u kućnoj izolaciji bilo da je riječ o potvrđenim infekcijama virusom korona ili o pacijentima koji su pod zdravstvenim nadzorom i nalaze se u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa pozitivnim slučajem infekcije”, navela je Popovićeva.

Ona je naglasila da ambulanta ima prostorne kapacitete i ispunjava uslove za sadašnju namjenu, uključujući i laboratorijsku dijagnostiku.

“Osoblje ove ambulante vrši i zdravstveni nadzor nad svim pacijentima koji se nalaze u kućnoj izolaciji tako što direktno komunicira sa njima dva puta dnevno, dobija informacije o njihovom stanju i sačinjava izvještaj koji prosljeđuje Higijensko-epidemiološkoj službi”, istakla je Popovićeva.

Ona je dodala da je rad organizovan tako da ne postoji mogućnost međusobnog ukrštanja različitih kategorija pacijenata, te da se strogo primjenjuju sve mjere za sprečavanje nastanka i širenja infekcije i mjere biološke bezbjednosti, zbog čega je rizik prenosa gotovo nikakav.

“U Brezičanima je pripremljena stomatološka ambulanta za potrebe pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na virus korona, kao i dječija u centralnom objektu, a u pripremi je i posebna ambulanta za školski uzrast koja bi trebala da počne s radom kada i nastava u školama”, najavila je Popovićeva.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto prijedorski Dom zdravlja nije dobio sanitetsko vozilo iz donacije Vlade Srbije, Popovićeva je rekla da je ranije resornom ministarstvu dostavljen spisak vozila kojim ustanova raspolaže i da Prijedor, možda, u odnosu na druge domove zdravlja, ima dovoljno vozila.

“Nama je iskreno žao što smo zaobiđeni u dodjeli ovih sanitetskih vozila. Isto smo zdravstvena ustanova, imamo iste potrebe kao i sve ostale ustanove. Za razliku od drugih, svojim sredstvima smo to kupili”, navela je Popovićeva.

Izvor: Agencije

Foto: Srpskainfo

Video: RTRS