Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke potvrdio je danas da će 5. avgusta biti na obilježavanju 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu u svojstvu potpredsjednika Vlade Hrvatske zaduženog za ljudska prava.

Milošević je na “Fejsbuku” napisao da kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svjestan opterećenja ratnog nasljeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali i, kako je naveo, svi njeni građani, mora razmišljati racionalno i odgovorno, te pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

– Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku, kako zbog privatne porodične tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u `Oluji` nekog izgubili, onih koji su u izbjeglištvu, kao i onih koji su se vratili, iako im je proces povratka opstruisan. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro cijeli profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rješavanju njihovih problema – naveo je Milošević.

On je podsjetio da je “Oluju” dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobilizovan kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani.

Milošević je naveo i da je očeva majka, koja nije htjela napuštati svoju kuću u selu Bribirske Mostine, ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine, a ubica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja.

Smatrao je, dodao je Milošević, da niko neće istraživati ubistvo “četnikuše”, te je osuđen na sedam i po godina, a izašao je poslije tri i po godine, nakon što je dobio pomilovanje od predsjednika države.

Od njegovog odlaska u Knin, Milošević smatra da je “puno važnije graditi atmosferu pomirenja i dijaloga u kojem kao društvo moraju biti priznate i prihvaćene sve žrtve, bez obzira na nacionalnost”.

– Svjestan sam da moj dolazak u Knin kod većine neće promijeniti dva različita pogleda na `Oluju`, ali sam voljan prihvatiti svaki gest koji ide ka tome da zajedničkom tolerancijom i uvažavanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet, bez obzira na svaku razliku, pa tako i onu u tumačenju zajedničke istorije – objasnio je Milošević.

On smatra i da je “sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje”.

Odlazak Miloševića na obilježavanje vojno-policijske akcije “Oluja” u Knin osudili su brojni zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Izvor: SRNA/Srpskainfo