Situacija sa virusom korona daleko je od povoljne, ali da treba biti realan, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon, uz opasku da novi virus definitivno nije sezonski.

Takođe, kako dodaje, polazak djece u školu je veoma bitan momenat.

– Uspjeli smo da zaravnimo krivu mjerama kojima raspolažemo. Ono što treba da naglasimo je da se prvi put sprovode ovakve mjere, samo u vidu zaštitnih maski. Maske jesu dovoljna mjera, ali opadanje broja oboljelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru. Stalno ćemo imati ovakve situacije, da broj oboljelih opada, ali sve zavisi od ponašanja građana – rekao je Kon za TV Prva.

On je istakao da se u Ministarstvu prosvete razmatra kako će izgledati školska godina – da li će se časovi odvijati u obrazovnim ustanovama ili onlajn.

– Mora da dođe do razređenja u učionicama. Prvaci ne mogu da se socijalizuju drugačije nego da idu u školu. Prioritet odlaska u školu imaju djeca do četvrtog razreda, što mislim da je na mjestu. Prelazak sa onlajn nastave na školu epidemiološki može da se podrži. Ako se pojave simptomi kod bilo koga, on ne može da ide u školu i postoji mogućnost onlajn nastave – dodao je, prenosi Blic.

Kako dolazi do ponovnog zaražavanja?

Prema rečima dr Kona, reinfekcija virusom korona ukazuje na to da imunitet koji je stvoren nije dovoljan da spriječi ponovnu infekciju ili da virus nije detektovan, te samim tim ostaje u organizmu.

– Moguće je da PCR test bude negativan, a da ima virusa u organizmu. On pokazuje trenutnu situaciju u organizmu. Ako je negativan, znači da virusa nema u nosu i gornjem ždrijelu, ali se možda spustio u pluća – objašnjava on.

Da li ići na kupanje?

Bilo da u ljetnjim danima želite da se rashladite na bazenu ili, recimo Adi Ciganliji, epidemiolozi su saglasni da boravak u vodi ne predstavlja opasnost, sve dok se održava distanca.

– Što se bazena tiče, voda do sada nigdje nije dokazana kao put prenosa. Bitna je gustina kupača u bazenu. U vodi mora da bude razdaljina od četiri kvadratna metra među kupačima, isto kao i van nje. Prisustvo na bazenima je rizik kao i prisustvo u bilo kom drugom javnom prevozu i svako treba da se trudi da taj rizik smanji. Igranje u vodi, gurkanja, zagnjuravanja najstrože su zabranjena – kaže dr Kon.

On ističe i da je potpuno ista situacija da li ste na moru ili u Srbiji i da svuda važe ista pravila.

Srpskainfo