Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” sramota i zločin čiji je cilj bio da se Srbi unište, pri čemu nisu birana sredstva, te naglasio da je to srpskom narodu opomena za budućnost, uz obavezu da cijelom zapadnom svijetu stalno poručuju da je to i sramota Zapada.

Stevandić je naglasio da je 4. avgust dan najveće srpske tuge i pijeteta za najveće etničko čišćenje i pogrom od Drugog svjetskog rata, koje je sprovedeno nad Srbima, pri čemu nisu pošteđena ni djeca u izbjegličkoj koloni, ni lica u domu za posebnu njegu.

– Ali, bez obzira šta drugi misle o ovom zločinu, mi moramo biti ustrajni u kulturi sjećanja koju ćemo prenositi budućim generacijama – rekao je Stevandić Srni povodom dana sjećanja na stadale i prognane Srbe u vojno-policijskoj operaciji “Oluja”.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je “Oluja” imala sve karakteristike genocida.

Izvor: SRNA/RTRS