LAU101 - 20021210 - LAUSANNE, SWITZERLAND : Chief scientist of Swiss biotechnology company Dictagene, Christophe Reymond, holds a flask and syringe containing a test vaccine against malaria in Lausanne, Switzerland, on Tuesday 10 December 2002. The small Swiss company currently researches a vaccine against malaria as clinical tests are about to begin in Switzerland. The vaccine could be ready within four years, the company announced 10 December. Tests will be carried by the University Hospital of Vaud (CHUV) in collaboration with the University of Lausanne and the Swiss tropical Institute. EPA PHOTO KEYSTONE / FABRICE COFFRINI

Bogate zemlje već su obezbijedile više od milijardu doza vakcina protiv korona virusa, što izaziva zabrinutost da će se ostatak svijeta naći na kraju reda u globalnim naporima da se porazi Covid-19.

Potezi Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da obezbijede isporuke od kompanije Sanofi i partnera GlaxoSmithKline Plc, kao i pakt između Japana i Pfizer Inc., posljednji su u nizu sporazuma. prenosi Avaz.

Evropska unija je takođe bila odlučna u namjeri da dobije doze, mnogo prije nego što je iko znao da li će biti učinkovite. Iako međunarodne grupe i brojne nacije obećavaju da će vakcinu učiniti pristupačnom i dostupnom svima, doza će vjerovatno biti u skladu sa potražnjom u svijetu, koji čini oko 7,8 milijardi ljudi.

SAD, Britanija, EU i Japan do sada su osigurali oko 1,3 milijarde doza potencijalnih vakcina protiv Covida-19, tvrdi analitička kompanija Airfinity. Nove brojke, ipak, govore o 1,5 milijardi doza.

Izvor: Srpskainfo