Poljoprivredno-prehrambena škola raspolaže površinom ođ 600 m2 pod plastenicima. Primarna namjena je edukacija i izvođenje praktične nastave, ali je pandemija virusa korona učinila svoje, tako da su učenici ovaj put ostali kod kuća. To nije značilo da su plastenici bili prazni, već su se o njima brinuli profesori i osoblje škole. Profesorka Jovanka Dražić rekla je da je u martu, kada je nastava obustavljena, rasad već bio pikiran, ali brzo su se organizovali te nastavili proizvodnju i prodaju.

– Prodaja je išla neometano. Čak da smo imali duple količine ranog povrća, sve bismo prodali. To nas je obradovalo. Vidjeli smo dosta mladih ljudi koji su prvi put došli da kupe rasad kako bi se bavili hobi-uzgojem. Njima smo davali savjete. Ali bilo je to ohrabrujuće, jer se činilo da ova godina nije izgubljena za proizvodnju – kaže Dražićeva.

Svoju pomoć nudili su i učenici i njihovi roditelji, ali su se u Poljoprivredno-prehrambenoj školi odlučili da rade sami, kako se ne bi ugrozilo ničije zdravlje, napominje Dražićeva. Dio proizvedenog rasada zasađen je u plastenicima, a rod će biti iskorišten za praktičnu nastavu učenika iz prehrambene struke, ukoliko to bude izvodljivo. Počela je i prodaja proizvoda u školi, s ciljem promocije zanimanja, a ova obrazovna ustanova sufinansiraće učenike koji putuju. Mjesta za upis još uvijek ima.

– Nažalost, čini se da poljoprivreda nije toliko popularna. Imamo još slobodnih mjesta, tako da se nadamo da će se neko do kraja avgusta opredijeliti za zanimanja agroturistički tehničar, agrotehničar, pekar ili veterinarski tehničar – navela je Dražićeva.

Briga o hrani je budućnost, poručuje Dražićeva, a fokus treba biti na proizvodnji vlastite hrane, kako bi što manje zavisili od drugih faktora.

Z.J./Kozarski