U Republici Srpskoj osnovano je Društvo učitelja. Predsjednik Društva je Marina Knežević, učiteljica prijedorske Osnovne škole “Jovan CvIJić” iz Brezičana. Prema njenim riječima, cilj osnivanja pomenutog društva je afirmacija ovog zanimanja, te poboljšanje saradnje među učiteljima iz cijele Srpske.

Učitelji su posebno zanimanje. Za učitelja mnogi kažu da je treći roditelj i da najviše djeluje na dijete i njegov cjelokupan razvoj, kako po pitanju obrazovanja, tako i vaspitanja djece – istakla je ona.

Kneževićeva je bila jedan od najaktivnijih učitelja u Srpskoj kada je u pitanju nastava na daljinu, i jedna je od onih za koju je gradonačelnik Prijedora organizovao prijem. Zadovoljna je načinom funkcionisanja nastave na taj način, jer kako kaže, najbitnije je da su učenici stekli potrebno znanje. Ipak, priznaje da se nada povratku u školske klupe.

Postigli smo maksimum. Uradilo se što se moglo i djeca nisu izgubila godinu. Međutim, ako pričamo o nekom predstojećem periodu, smatram da je važno da barem dio nastave održavamo u učionicama, jer vaspitna uloga škole tokom nastave na daljinu dijelom je bila zapostavljena – smatra ona.

Vjeruje da će nadležni donijeti najbolju moguću odluku, jer zdravlje djece, ali i nastavnog kadra je na pivom mjestu.

B.D./Kozarski