Bio je doktor teologije, cijenjen i omiljen sveštenik i profesor cetinjske Bogoslovije. Danas naša Crkva proslavlja Svetog sveštenomučenika Luku Crmničkog., bataljona kojim je komandovao njegov poznanik iz Crmnice, Marko Đurović

Danas naša Crkva proslavlja Svetog sveštenomučenika Luku Crmničkog.

Luka Vukmanović, jedan je od sedamdesetak crnogorskih sveštenika, koje su komunisti u Drugom svjetskom ratu zarobili kod Kamnika u Sloveniji i ubili.

Bio je doktor teologije, cijenjen i omiljen sveštenik i profesor cetinjske Bogoslovije. Danas naša Crkva proslavlja Svetog sveštenomučenika Luku Crmničkog., bataljona kojim je komandovao njegov poznanik iz Crmnice, Marko Đurović.

Ipak, pored svega ovoga, Luka je svima poznatiji po svom pet godina mlađem bratu Svetozaru Vukmanoviću Tempu, narodnom heroju, koji je u trenutku bratove smrti bio desna ruka Josipa Broza Tita, član Centralnog komiteta KPJ i vrhovnog štaba NOV. Po njegovom kasnijem svjedočenju, dok je gledao Lukin dosije u njemu je našao samo jednu krivicu – govorio je protiv onih što su u obližnjem selu Brčelima ubili dvoje staraca, sanitetskog đenerala u penziji dr Mila Iličkovića i njegovu ženu Klaudiju. Tito je garantovao da niko ko nije okrvavio ruke neće biti ubijen. Tempo je time smatrao da Luka nije u opasnosti.

Izvor: IN4S