Na današnji dan, 15. avgusta 1910. godine, prije tačno 110 godina, Crna Gora je proglašena za kraljevinu. Tim povodom, objavljujemo i govor tadašnjeg predsjednika Narodne skupštine, Marka Đukanovića, djeda-strica aktuelnog predsjednika Crne Gore

Jedna od vodećih ličnosti u istoriji Crne Gore na prelazu iz 19. u 20. vijek bio je Marko Đukanović, brat Mila Đukanovića – rođenog djeda aktuelnog predsjednika Crne Gore i DPS-a, po kome je on upravo i dobio ime.

Marko Đukanović bio je čovjek bogate biografije. Obavljao je niz odgovornih državnih funkcija. Po struci građevinski inženjer, svojevremeno je bio i predsjednik Vlade Crne Gore, odnosno tadašnjeg Državnog savjeta i predsjednik Narodne Skupštine. Ostaće upamćen po tome što je projektovao mnoge značajne objekte tog doba u Crnoj Gori, vodio gradnju nekoliko zdanja kraljevske familije na Cetinju, manastira u Nikšiću, udario temelje ondašnje Podgorice, ali, i po tome što je komandovao paradom u čast ustoličenja Kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša na Cetinju.

Tim povodom, objavljujemo njegov govor, koji je održao prije tačno 110 godina, u svojstvu predsjednika Narodne Skupštine.

Gospodo i braćo. Zna se da je prva srpska država Svetoga kralja Jovana Vladimira nikla na prostoru današnje Crne Gore, zna se da je Zeta bila kolijevka Nemanjića i ostala njihova mila djedovina sa povlasticama, kojima se isticala između ostalih strana prostranoga carstva Dušanovog, zna se pošto je propanulo srpsko carstvo da se zetski gospodar Ivan Crnojević nije pokorio zloj sudbini ostaloga srpskoga naroda nego se sklonio u ove zetske planine i tako osnovao Crnu Goru, koja je vjekovima vodila junačku borbu da sačuva ovu posljedu stopu srpske zemlje i zna se da je na njoj sačuvala do naših dana posljednju iskru srpske slobode i nezavisnosti“.

Међутим, након 110 година, актуелни предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, упркос породичној и историјској традицији Црне Горе, говори и дјелује потпуно другачије.

Izvor: IN4S