Dok je u političkim strankama iza scene burno, jer u ponedjeljak ističe rok za predaju kandidatskih listi za lokalne izbore 15. novembra, buru podižu i pojedini kandidati u poslovnom svijetu.

Tako su iz kompanije Imtec javno reagovali nakon što je u medijima objavljeno da će Adnan Delić, koji se u toj kompaniji etablirao kao direktor marketinga, biti kandidat opozicionog bloka tzv. četvorke za načelnika sarajevske opštine Novi Grad.

Po onoj “Nećemo politiku u našu butigu”, mladog političara i javnost obavještavaju da je on već bivši njihov radnik i da ne dozvoljavaju da se njihovo ime i logo koriste za javnu promociju bilo čega i bilo koga bez odobrenja, posebno ne u političku promociju. Očigledno ljuti što ih Delić stavlja u poziciju da imaju veze sa politikom zamolili su sve medije da Imtec ne povezuju sa političkim procesima, te da dopuste njihovim zaposlenima da u vremenu ekonomske i zdravstvene krize budu fokusirani na ispunjavanje svoje misije. Naša misija je da spajamo tehnologiju i ljude”, saopštili su iz firme Imtec.

Nekim drugima ne pada na pamet da bilo šta saopšte. Iako se takođe kunu da spajaju tehnologiju i ljude, ali prije da su neke od svojih zaposlenih spojili u političko kolo. Tako kompaniji Lanaco iz Banjaluke već više od dvije godine ne smeta politički angažman Ozrena Perduva, pa ni kada je prošle godine formirao stranku “Pokret pravde”.

Ni najave da bi na izborima mogao da se kandiduje za gradonačelnika Banjaluke nisu naveli Nebojšu Ninića i njegov Lanaco da razmisle kakvu poruku šalje moderna kompanija za kakvu se izdaju. Ne smeta im što je njihov zaposleni prijepodne kod njih stručnjak, a već poslijepodne grlati predvodnik političkog pokreta sa izraženom revolucionarnom notom. Valjda zato što Perduv u Lanacu stalno programira, pa im je svejedno da li se radi o nekom softveru ili možda obojenoj revoluciji. Svaki izostanak s posla je kod njih, po svemu sudeći, uvijek opravdan.

Zato ne reaguju na logičan način kao Imtec koji želi da zaštiti svoj poslovni ugled. Od poslovnog ugleda Nebojši Niniću, vlasniku Lanaca je sigurnije sjediti na dvije stolice, javno se smješkati vlastima i očekivati unosne poslove, a s druge strane praviti rezervnu poziciju da preko tihe podrške Perduvu i njegovom pokretu naknadno izvuku korist. Ne treba zanemariti da su sa takvim ponašanjem dobili vjetar u leđa kod značajnih faktora u Sarajevu, a koristi će tek biti ako Perduv uspije da postane faktor u novom sazivu banjalučkog parlamenta.

Pošto tako kalkulišu onda nije teško zaključiti zašto Lanacu ne pada na pamet da jasno razgraniči i javnosti pošalje poruku, šta je posao i kompanija, a šta politika.

(gradskiportal.com)