Sana je ovog ljeta prava atrakcija, jer zbog otežanog odlaska na more mnogi Prijedorčani spas traže na obali ove rijeke. Ribolovcima je ona uvijek privlačna, a kažu da ribe ima više nego ikada. Dugogodišnji ribolovac, Roman Ostojić, nedavno je upecao mladicu i pastrmku, što, prema njegovim riječima, znači da je voda izuzetno čista i bogata kiseonikom. Dodaje da Sana ima 34 vrste riba, a najbrojnija je takozvana bijela riba.

– Uhvatiti pastrmku na Sani, gdje je temperatura 18 stepeni je nevjerovatno. To znaci da je voda izuzetno čista. Sana je jako lijepa voda i mi je moramo čuvati, da se ne bi desio pomor ribe, a i to se znalo dešavati – upozorava Ostojić.

Ostojić, koji je odličan poznavalac prirode, tvrdi da je Sana posljednjih godina doživjela određene promjene. One su pozitivno uticale na rijeku, čiji je biljni i životinjski svijet bogatiji nego ikada. Svoje utočište u ovoj rijeci pronašli su i labudovi, ali i druge životinje koje smo ranije rijetko viđali.

– Nešto se interesantno dešava u prirodi, a mi ne znamo šta. Za Sanu je to povoljno, jer ove godine nikada nije bila na nultom nivou. Prebogata je ribom, bogata florom i faunom. Na Sani možete zateći i labudove. U Rasavcima ima jedan par labudova. To je čudo. Jer oni ovdje nikada nisu bili usred ljeta – dodaje on.

Sve ove životinje, kako kaže naš sagovomik, imaju svoje mjesto u prirodi i ne treba ih uznemiravati. Apeluje na Prijedorčane da se savjesno ponašaju prema prirodnom bogatstvu, kojim se i te kako možemo pohvaliti.

B.D./Kozarski