Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da Srpska namjerava da nabavi milion ruskih vakcina protiv virusa korona “Sputnjik pet”, koje bi već do kraja godine trebale da budu dostupne stanovništvu.

Perović je naglasio da je u nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji je primi traje što duže.

– Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže – rekao je Perović za Glas Srpske.

On je naveo da je u ime Predstavništva Srpske uputio zahtjev na adrese tri proizvođača vakcine, a jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu.

– Razgovarao sam sa njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtjev u ime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude sertifikovana. Osim toga, i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković poslao je zvaničan dopis posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno – kaže Perović.

Govoreći o negativnim komentarima u Federaciji BiH u vezi sa ruskom vakcinom, Perović je naveo da ne može da komentariše tu iracionalnu politiku, te da ne zna zašto su komentari negativni ako neko ima neki dobar proizvod, pogotovo kada je riječ o zdravlju.

– Koliko znam bili su protiv i ruskih lijekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovjekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku, koji je jedan od vodećih u svijetu za imunologiju, napravio je mnoge lijekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu – rekao je Perović.

On je naveo da je tu riječ o lobiranju tih ljudi, koji tamo “vrište” protiv ruskih lijekova, koji su za oko 30 odsto jeftiniji od onih sa Zapada, a po kvalitetu ne odstupaju, možda su čak i bolji.

– Koliko će vakcina biti jeftinija, to ne znam jer je riječ o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes – naglašava Perović.

Kada je riječ o saradnji Srpske i Rusije u vrijeme pandemije virusa korona, Perović je istakao da se nastavljaju projekti koji su započeti, prije svega sa “Gaspromom”, u vezi sa izgradnjom gasovoda i postrojenja u Zvorniku.

– Epidemija nas je mnogo zakočila, ali radimo koliko možemo mejlom i telefonima. Trudimo se, a i ruska strana bi voljela da se konačno uspostave letovi da nastavimo poslovanje. Korona nam je vezala ruke, ali ideje, namjere i planovi ostaju – ističe Perović.

Prema njegovim riječima, privredna saradnja je, nažalost, zakočena zbog pandemije jer se ne može putovati i raditi kako treba.

– U poslu je najvažniji ekonomski interes, dva partnera i ekonomski interes za realizaciju projekata. Osim bratske ljubavi Srpske i Rusije, oni su i te kako zainteresovani za našu privredu i to je veoma dobro – ocijenio je Perović.

On je rekao da za sada ne zna da li se može u skorijoj budućnosti očekivati posjeta nekoga od ruskih zvaničnika, ali da zna da će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetiti Rusiju na jesen.

– Tako je dogovoreno, ali sve će zavisiti od epidemiološke situacije – dodao je Perović.

Izvor: Srpskainfo