Policija MUP-a USK sinoć je na nekoliko punktova patrolirala i vraćala migrante. Urađeno je to odmah nako što je Operativna grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK donijela nove zaključke s ciljem daljeg očuvanja bezbjednosti i zdravstveno-epidemiološke situacije Zbog pogoršane situacije, izazvane posljedicama prekomjernog priliva migranata na ovo područje

Jedan od zaključka glasi da se zadužuje Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK da na ulazima na područje Kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U Bosanskoj Otoci na entiteskoj liniji, svega 200 metara od razgraničenja postavljen je punkt MUP-a USK na kojem policija zaustavljala sva vozila iz pravca iz Novog Grada i kontrolisala ih.

To bi u praksi moglo znači da će na ovoj lokaciji ali i na granici kod Ključa i Bosanske Krupe migranti biti zadržani u Republici Srpskoj.

Naredba operativne grupe donesena je juče, a danas će zasjedati Štab i donijeti odluke na koji način će biti provođene.

Zanimljivo je da su donošenju odluke da policija MUP-a USK izađe na medjuentitetsku granicu prisustvovali predstavnici: IOM-a, UNHCR-a, DRC-a i OSCE-a

 

Izvor: ATV