Na terenima Boračkog jezera juče je upriličena simbolična ceremonija otvorenja interetničkih omladinskih kampova „Jedan svijet“, na kojima učestvuju mladi iz Prijedora, Broda, Mostara, Sarajeva i Zenice.

– Vrijeme pandemije je pred nas postavilo veliki izazov, te smo umjesto jednog velikog kampa preusmjerili realizaciju projekta kroz dva manja koja će trajati od 18 – 26. avgusta i to:DVA KAMPA … JEDAN SVIJET… BORAČKO JEZERO 2020 – navodi se u saopstenju za medije. Interetnicki kamp za adolescente “Jedan svijet 10+” održava se na terenima Odreda izviđača “Neretva” Mostar. Okupio je 86 učesnika i mladih volontera koji će tokom devet dana raditi jedni s drugima i za druge, interetnički kamp za mlade “Jedan svijet 15+”održava se na terenima Saveza Izviđača Grada Zenica uz učešće 72 izviđača i mladih volontera. Oni će tokom devet dana praktikovatl različite aktivnosti i radionice. Sve aktivnosti će biti realizovane primjenom metode „vršnjačke edukacije”, u skladu sa principima i metodama Svjetske organizacije izviđačkog pokreta. Oba kampa okupila su različite zajednice, ovaj put adolescente i mlade Iz Prijedora, Broda, Mostara, Sarajeva i Zenice.

Ovo je preduslov nastavka interkulturalne promjene kroz uspostavljanje interkulturalnog dijaloga i razmjene, navodi se u saopštenju. Interetnički kampovi održavaju se uz poštivanje mjera prevencije i zaštite od virusa korona. Projekat „Jedan svijet“ i njegove aktivnosti dijelom su finansirane grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država i kroz prodršku projektima od strane gradova Zenica i Prijedor.