Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da je SNSD za vraćanje izvornom Dejtonu.

– To znači da je odbrana, bezbjednost u nadležnosti entiteta. I da se sve, što je nelagalno i nasiljem visokog predstavnika prenošeno na nivo BiH i sve ono zbog čega je na nelegalan način jačana pozicija centralnih vlasti na uštrb entiteta, promijeni i vrati na ono što je predviđeno Ustavom – prijedlog i uslov je SNSD-a pojašnjava Kovačević.

SNSD je za izmjenu Ustava u kojem piše da konstitutivni narodi imaju pravo na samoopredjeljenje odnosno otcjepljenje.

– Sastavni dio Ustava BiH jeste međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima koji predviđa pravo na samoopredjeljenje naroda. To već sada postoji u Ustavu BiH kroz to što sam upravo spomenuo. Mi tražimo da se BiH vrati onome što smo prihvatili, dejtonska BiH – podcrtava Kovačević.

Pominjanje rata samo diže tenzije, a one su potrebne sada kada predstoje izbori, naveo je portparol SNSD-a, osvrćući se na izjavu Adila Osmanovića da nema “mirnog razlaza”, te da “onaj ko radi otcjepljenje, ne može bez rata”.

– Oni koji su izazvali rat u BiH ne prestaju da prijete ratom u BiH. Republika Srpska nije i nikada nije bila na takvim pozicijama i nikada ne planira biti. Republika Srpska je za mir, ako se nekada budemo odlučili da ostvarimo samoopredjeljenje mi ćemo to uraditi na miran način – poručuje Kovačević.

Izvor: ATV