Prijedor je posljednjih mjesec dana prilično epidemiološki stabilan, mada se u posljednjih nekoliko dana bilježi blagi porast broja onih kod koji je registrovan virus korona i nešto veći broj zaraženih u Kozarskoj Dubici, koji na liječenje dolaze u prijedorsku bolnicu.

Dr Mirko Sovilj, v.d. direktora Bolnice “Dr Mladen Stojanović” kaže da trenutno na liječenju u Kovid bolnici imaju 13 pacijenata s pozitivnim nalazom. Svi su, a to je i najvažnije, u stabilnom stanju. U vremenu pred nama, a u septembru očekujemo i početak nastave, moramo primijeniti sve mjere zaštite. Tim prije, jer se na takav način moraju organizovati sve sfere života i kako dr Sovilj ističe, naći način da zaštitimo stanovništvo, ali i da funkcionišemo.

– To su škole, proizvodnja, rad… Mi u zdravstvenim ustanovama smo to iskusili i znamo da kod nas ne može biti nekog značajnog smanjenja u aktivnostima u radu i za sada smo našli, mogu reći, sigurniji metod, jer smo u prilici da brzim antigenskim testovima testiramo sve one pacijente za koje postoji indikacija za prijem u bolnicu. Znači ne samo zbog virusa, nego i iz nekih drugih razloga i to nam je značajno povećalo sigurnost u radu. Tako da, otkad primjenjujemo te testove imamo i značajno manje problema u organizaciji – kaže dr Sovilj.

Prijedorski Ljekari, kako dodaje, očekuju razumijevanje pacijenata, ali i svojih sugrađana, i kada je riječ o kontrolnim punktovima ili trijažnim centrima, koji su jedna od neophodnih mjera zaštite, ali i sigurnosti u radu. Ne samo za pacijente već i za zaposlene. Dr Sovllj ističe i da postepeno povećavaju i broj usluga koje se odnose na redovan rad. Konsultativno specijalističke usluge i dijagnostičke pretrage sada su zastupljene između 60 i 70 odsto. Posljednje dvije do tri nedjelje obavlju se i dvije planirane operacije dnevno za koje se zbog virusa ranije čekalo. Operacije za onkološke pacijente nisu prekidane, a ukoliko ne bude pogoršanja epidemiološke situacije, u bolnici bi se od 1. septembra najvjerovatnije i većim dijelom vratili redovnom radu.

– Naš plan je da se od 1. septembra u potpunosti vratimo, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. To znači da bi smo vratili organizaciju rada na sistem dežurstava i svakodnevnog rada. Za sada radimo još u timovima, timovima hirurga, internista, ginekologa… koji rade 24 sata, tri dana su slobodni i ponovo dolaze na 24-satni rad, što obezbjeđjuje da sačuvamo naš kadar od infekcije i da smanjimo rizik od prenošenja infekcije unutar zaposlenih u bolnici. Stabilna epidemiološka situacija u Prijedoru nam daje za pravo da razmišljamo, a evo vidjećemo kakva će situacija dalje biti, da se vrlo vjerovatno od 1. septembra vratimo najvećim dijelom na redovan rad – kaže dr Sovilj.

Za one koji još uvijek ne vjeruju da virus postoji dr Sovilj ima vrlo jasnu poruku. – Tu nema dileme. Dakle, virus je tu, jako je opasan i nepredvidiv. Dakle, mi ne znamo na koji način će osoba reagovatl na prisustvo virusa u organizmu. Naravno da težini kliničke slike doprinose prethodna ranija oboljenja, godine starosti, ali to nije presudno. Oko toga se nlko ne treba zavaravati i moramo ozbiljno prihvatiti problem i razumijetl da ga jedino zajedno možemo rješavati. Dakle, mjerama koje je neophodno primijeniti u populaciji i u toj borbi s virusom moramo izdržati nadajući se da ćemo imati priliku da primijenimo vakcine. Što će, jer je riječ o sigurnijem rješenju, obezijediti lakšu formu i organizacije i rada – kaže dr Sovilj.

Kapacitet Kovid bolnice je 35 pacijenata. U jednom periodu imali su 34 pacijenta na liječenju. U opciji su. a u skladu sa nalogom resornog ministarstva i dva prijedloga povećanja kapaciteta ove bolnice. Oba su prije mjesec dana upućena Vladi RS i resornom ministarstvu. U bolnici očekuju da će odluke biti brzo i efikasno rukovođene, tim da to istovremeno znači kraći period koji će obezbijediti povećanje kapaciteta, ali i sigurnost u radu.

M.Z./Kozarski