Na prijedorskom aerodromu Urije otvoren je 15. Blanik kup “Prijedor 2020” na kojem učestvuje 28 pilota jedriličara, članova devet aero klubova iz Republike Srpske, BiH i Srbije.

Kup je otvorio i u ime gradonačelnika učesnike pozdravio šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije Stevica Dronjak, koji im je poželio da ih tokom takmičenja vrijme posluži, da ostvare željene rezultate, te da se prijatno osjećaju u gradu Prijedoru.

Direktor Kupa Ljubiša Aramanda potvrdio je da zbog epidemiološke situacije nisu uspjeli doći takmičari iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

– Najbitnije je da bezbjednost bude na prvom mjestu, a nadamo se da će najbolji pobijediti – rekao je Aramanda.

On je naveo da će se takmičenje odvijati u kategorijama – ekipno i pojedinalno otvoreno prvenstvo, zatim prvenstvo Republike Srpske i BiH.

Član Aerokluba “Trstenik” Slobodan Đurović rekao je da je sa ekipom u Prijedoru bio već pet puta i da uvijek rado dođu.

– Ovdje smo da podržimo ovo takmičenje, jedno od značajnih u regionu, a putem društvenih mreža su sa nama i oni koji danas nisu mogli da dođu zbog korone. Prisutni će pokušati da održe kvalitet ovog takmičenja – rekao je Đurović.

Član Aerokluba “Tuzla” Meho Emkić je rekao da je korona uticala na sve sfere života, pa i na sport.

– Međutim, drži nas entuzijazam i dobro prijateljstvo među svim klubovima u regiji i to je tako vidljivo u našim odzivima na ovakva takmičenja – rekao je Emkić.

Pilot Aerokluba “Prijedor” Boško Kosić je uoči početka leta jedrilicom rekao da leti već četiri godine i da mu je ovo prvi put da učestvuje na “Blanik kupu”.

– Smisao ovog takmičenja je, prije svega, dobro druženje, a ako bude i dobrih rezultata to će biti odlično – rekao je Kosić.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Zatvaranje Kupa, dodjela priznanja i poglašenje pobjednika planirano je za 18.00 časova.

Izvor: SRNA/RTRS