Auto-moto litija iz Srbije, u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, stigla je do Crkve Svetog Ilije na Јabuci.
Podršku iz Crne Gore zaustavila je crnogorska policija na granici, izjavio je za Sputnjik Željko Čurović, organizator litije i predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore.

Građani su se jutros okupili na parkingu ispred beogradskog Centra “Sava”, odakle je litija krenula auto-putem “Miloš Veliki” do Čačka, zatim preko Požege, Užica, Zlatibora, Nove Varoši i Prijepolja do Јabuke, u blizini granice sa Crnom Gorom.

U Crkvi Svetog Ilije okupljenima se obratio episkop mileševski Atanasije, po čijem je blagoslovu litija i održana.

– Pored nas su naše svetinje – rekao je vladika Atanasije i podsjetio da mileševska eparhija spaja sve što je sveto na prostoru Srbije i Crne Gore.

– U Crnoj Gori se naša braća bore za očuvanje svetinja, za povezivanje kontinuiteta svega dobrog i svetog što je u temelju naše istorije – istakao je vladika prilikom obraćanja okupljenima na Јabuci.

On je naveo da su pravoslavne svetinje nastale na ljubavi i da se brane zato što u sebi sadrže sve ono što je najbolje od Boga i čovjeka.

– One obezbjeđuju naše trajanje i postojanje. Mi branimo ne samo pojedinačne slučajeve svetinja već stremljenje ka svetom i čestitom kontinuitetu. Ova borba je pokazala da vam je stalo do svetinja, htjeli ste da pokažete da stremite ka ostvarivanju čestitoga. Auto-litija je ikona, garancija našeg trajanja. Ako Bog vidi našu dobru namjeru, sve će biti nadopunjeno – rekao je vladika Atanasije.

Izvor: sputniknews.com