U organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Gradske uprave, u Prijedoru je otvorena prodajna izložba slika, sa koje je sav prihod namijenjen za završetak izgradnje Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

Otvaranju izložbe u Muzeju Kozare prisustvovalo je 40 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja iz Kosovske Mitrovice. Oni borave u trodnevnoj posjeti Prijedoru, u ovkiru projekta”Spojimo djecu Kosmeta i Srpske”.

– Prošle godine smo došli u većem broju, a ove godine nas je manje. Razlog je pandemija koja je i kod vas i kod nas i svuda u svijetu. Ali prosto je bilo nemoguće da ne dođemo ove godine, jer znamo da je od samog početka Republika Srpska  uz nas i sa nama, a to nama mnogo – naglasila je Ivana Rakić, predsjednica udruženja “Podrži me”.

Prodajna izložba slika Prijedoru peta je po redu u Srpskoj. Sredstva su namijenjena za izgradnju Dnevnog centra za 152 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju iz Kosovske Mitrovice i okoline.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, ističe da projekat izgradnje centra vrijedan oko 280.000 maraka.

Djeca s Kosmeta u Prijedoru (Foto: Srna)

Djeca s Kosmeta u Prijedoru (Foto: Srna)

– Potrebno nam je još negdje 160 hiljada maraka jer smo uradili oko 70 odsto objekta. Molimo sve koji mogu i žele da pomognu ovaj humani projekat da posjete i kupe sliku i tako učestvuju i izgradnji ovog značajnog centra izgrađenog na humanosti Republike Srpske – poručio je Arlov.

Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu i NVO grada Prijedora Stevica Dronjak ističe da je Prijedor prva jedinica lokalne samouprave koja je uplatila sredstva za izgradnju Dnevnog centra na Kosovu i Metohiji “Podrži me – 9. januar”.

– Grad Prijedor će i ubuduće podržavati projekte, ideje i vizije Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.  Ovo je zaista jedan human gest – dodao je Dronjak.

Na izložbi u prostorijama Muzeja Kozare i foajea pozorišta izloženo je 25 autorskih radova 19 slikara iz Srpske, koji su donirali svoja djela. Cijena jedne slike je 500 maraka.

Izvor: RTRS