Humanitarna izložba i prodaja slika, koju organizuju banjalučki Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, grad Prijedor i Muzej Kozare, otvorena je danas u Prijedoru.

U Muzeju Kozare i u holu Pozorišta Prijedor izloženo je 25 djela 19 autora iz Republike Srpske, cijena svake slike je 500 KM, a sav prihod namijenjen je za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za više od 140 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov pozvao je Prijedorčane da učestvuju i u ovoj humanitarnoj akciji i zahvalio Gradskoj upravi Prijedor, prvoj lokalnoj zajednici koja je prošle godine uplatila 5.000 KM za izgradnju ovog centra.

– Molimo sve koji mogu i žele da pomognu ovaj humani projekat da posjete i kupe sliku i tako učestvuju i izgradnji ovog značajnog centra izgrađenog na humanosti Republike Srpske – poručio je Arlov.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je dvadesetak djece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa roditeljima, koji su doputovali juče u višednevnu posjetu Prijedoru, gdje im je domaćin Centar “Sunce”.

– Od samog početka Republika Srpska je uz nas i nama mnogo znači da dođemo ovde. U Prijedoru se osjećamo kao kod kuće – rekla je predsjednik Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice Ivana Rakić.

Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu i NVO grada Prijedora Stevica Dronjak najavio da će grad Prijedor i ubuduće podržavati projekte, ideje i vizije Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

– U ime Gradske uprave zahvaljujem mališanima koji su doputovali iz Kosovske Mitrovice, ali zahvaljujem i Arlovu, koji pokazuje veliku snagu, želju i volju da pomogne narodu Kosova i Metohije – rekao je Dronjak.

Ovo je peta humanitarna prodajna izložba koju je Odbor uz pomoć lokalnih institucija prethodno organizovao u Banjaluci, Brčkom, Trebinju i Istočnom Sarajevu, gdje je do sada prodato 27 slika.

Izložba će biti otvorena 10 dana.

Izvor: SRNA/RTRS