Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije autoritet, niti relevantan da priča o Republici Srpskoj.

– Razlika između mene i Džaferovića je ta što je on bio komadant u ratu, a ja samo političar. Bio sam poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske što mi je bio ratni raspored, dok je Džaferović bio komadant policije koja je morala da procesuira one koje su sjekli srpske glave u Zenici, gdje je bila njegova zona odgovornosti, a ništa nije preduzeo. I ko je on da priča šta mi možemo ili ne? Nije uopšte relevantan – rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da Džaferović nije autoritet koji bi mogao nešto da priča jer je 15. avgusta 1993. ili 1994. godine, o čemu postoje zapisi tadašnjeg Centra službi bezbjednosti Zenica, prisustvovao odsijecanju glava srpskim vojnicima što su radili mudžahedini.

– Nijednog trenutka nisam bio prisutan, niti gledao kada su stradali pripadnici drugih naroda. On ništa nije preduzeo i zaštitio ratne zarobljenike koje štiti međunarodna konvencija. Zašto ih nije zaštitio? Kako da mi vjerujemo u BiH koju on predstavlja?” -upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Džaferović ima najmanju mogućnost da prijeti Srbima.

– Nemojte vi nama prijetiti! Srbi ne mrze Bošnjake, ali ono što su uradili Hrvatima, nama sigurno neće! Oni su Hrvate majorizovali u Federaciji BiH, a sada žele da to urade i sa Srbima u uvjerenju da ćemo nestati i da ća nas biti manje. Naravno da nećemo nestati – poručio je Dodik.

Džaferović je ranije izjavio da Republika Srpska može biti samo administraivna jedinica unutar ustavopravnog poretka BiH ili ne postojati kao entitet, uz poruku “da dobro povedu računa o tome”.

Izvor: SRNA/RTRS