Favoriziranje naručilaca ankete ili kako od 100% ispitanih dobiti rezultat 111,2 %!!!

Piše: Mirsad Duratović, odbornik u Skupštini grada

Ovih dana su aktuelne razne ankete o rejtingu kandidata i stranaka za predstojeće lokalne izbore u Prijedoru. Razne Agencije, a ponajviše navodno beogradske, se trude da prikažu što bolji rejting pojedinih kandidata i stranaka a sa druge strane da .nepoželjne” prikažu kao one koji nemaju šanse na izborima. I naravno da pojedine Agencije rade za pare i shodno tome da moraju prikazati naručioca ankete u najboljem svjetlu.

Koliko to može daleko da ide pokazuje i anketa objavljenajuče najednom prijedorskom portalu.

U toj anketi, od 2853 ispitana građanina (100%) svoje mišljenje je dalo 3173 građanina ili 111,2%. Sve je mogućeu gradu Prijedoru.

Navikle su pojedine stranke i kandidati „ napumpavati” biračke kutije, izlaznost na izborima, izborne rezultate pa im sada to prelazi u naviku i na ankete.

Do izbora je ostalo nešto manje od tri mjeseca. Prateći trend, očekivati je zatrpavanje javnosti raznim naručenim anketamau kojima će se od 100 % ispitanih dobivati vjerovatno i 200 % -tni rezultat.

Razmišljam se da i ja angažujem neku .neovisnu” Agenciju da uradi anketu. Šta mislite koja područja bi bila obuhvaćena anketom, koliko glasača iz inostranstva bi bilo anketirano, i koji bi krajnji rezultat ankete bio?

ZAKLJUČAK: Nemojte vjerovati ni svakoj anketi, pogotovo naručenim sa rezultatom od 111,2 %.

prijedor24h