Grad Prijedor raspisao je javni konkurs za subvencionisanje jedan odsto kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Za ovu stavku u gradskom budžetu izdvojeno je 120 hiljada maraka.

Pravo na subvenciju jednog procentnog poena kamatne stope, imaju lica koja su zaključila ugovor sa komercijalnom bankom koja vrši plasman kreditnih sredstava iz kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, za stambene kredite za mlade bračne parove, starosti do 35 godina. Uslovi su takođe, da najmanje dvije godine žive na području Prijedora i da u vasništvu, do sada, nisu imali stambenu jedinicu.

– Što se tiče dokumentacije koju moraju priložiti, izrađen je pravilnikom definisan obrazac, i ja zamoljavam sve zainteresovane prije nego što podnesu ovaj obrazac da dođu u kancelariju 64 odjeljenja za društvene djelatnosti i informišu se u svoj potrebnoj dokumentaciji – rekao je Stevica Dronjak šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i NVO grada Prijedora.

Iz prijedorskog SNSD-a, čiji odbornici su ovu stavku amandmanski uvrstili u gradski budžet, ističu da je cilj je zadržati mlade u Prijedoru.

– Ovim putem pozivam sve mlade ljude koji su u mogućnosti i koji su podigli stambeni kredit da se prijave na to, kako bi im grad subvencionisao jedan posto te kamate, što je u konačnici dobar iznos, čak jedna godišnja rata, a možda i više – istakao je Dalibor Pavlović šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedor.

Ovo je korak naprijed ka sprečavanju odliva mladog i radno sposobnog stanovništva, saglasni su Prijedorčani.

Detaljne informacije o konkursu dostupne su na službenoj veb-stranici grada Prijedora. Konkurs za subvencionisanje kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, otvoren je do 1. decembra.

Izvor: RTRS