Da je Sana bogata ribom dobro je poznato. Ali raznolikost životinjskog svijeta ne završava se tu. Labudovi, brojne duge ptice, vidre, i odnedavno tu su i dabrovi. Ove drvosječe i graditelje iz prirode prije nekoliko godina počeo je primjećivati zaljubljenik u prirodu i Sanu Roman Ostojlć.

Dabrove sam prije nekoliko godina vidio na Žegeru.All sad ima nekoliko porodica dabrova. Mogu se primjetni njihove “kuće” koje prave od pruća i lijepe blatom. Ljudi treba da znaju da su dabrovi biljojedi. E to sad može biti problem, jer mogu napraviti štetu poljoprivrednicima jedući kukuruz – priča Ostojlć.

Po njegovim riječima, dabrove nije lako uočiti u prirodi, ali mogu se vidjeti tragovi njihovog rada na drveću i šibiju. a zna se i gdje su izgradili svoja legla.

Ima ih ovdje kod Žegera, pa jedno leglo ima prema Usorcima, i neka tri kilometra od Rizvanovića još jedno. Ali ne možete vi njih upratiti. Imaju velik teren kojim se kreću, po pet kilometar uz rijeku, važno je da ih ima. Oni su ukras prirode – napominje Ostojić.

Sama činjenica da su se dabrovi odlučili nastaniti u Sani dokaz je da je rijeka čista, jer ove životinje ne žive u zagađenim vodotocima.

Izvor: Kozarski