Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanka sa zvaničnicima Srbije rekao da je zahvalan na pomoći Srbije Republici Srpskoj.

Istakao je da je to poruka našem narodu, da Srbija misli o Srpskoj i želi da podrži narod na prostoru Srpske.

– Veoma smo zadovoljni razgovorima. Bili su veoma uspješni. Zahvalni smo za podršku koja dolazi od Vučića i njegovog tima – rekao je Dodik, te dodao da su njihovi sastanci, sastanci kontinuiteta.

On je naveo da je ranije predsjedniku Srbije dostavljen dokument, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

– Inicirao sam te teme. Želio sam da upoznam predsjednika Srbije o tome. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat – poručio je Dodik.

Naglasio je da Srbija kao potpisnik Dejtona treba da bude upoznata sa situacijom u BiH.

– Uvijek me iznenade riječi koje dolaze iz Sarajeva, posebno prijetnje ratom – dodao je Dodik.

Poručio je da je njegova obaveza da štiti status Srpske.

– Moram reći da srpski narod nije zadovoljan što smo izgubili Sarajevo, čiste srpske opštine, ali smatramo da bez obzira na ono što nam je bolno, treba da imamo mir – dodao je.

Rekao je i da se u BiH sprovodi haranga protiv Republike Srpske.

– Tražim od Vučića da nam garantuje da se naš status neće ugrožavati silom, zahvalan sam mu jer je rekao da neće više biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da su Srpsoj mametnuli da organi BiH imaju pravo da udu u Banjaluku i da odnesu dokumentaciju u Sarajevo i da je zaključaju.

– Ne treba narod u BiH da se plaši Srbije i Republike Srpske, ali treba da se boji svojih političara i njihovih odluka. Mi razmišljamo o drugačijem statusu, ali to je normalno. I uvijek ćemo razgovarati o tome. Bošnjaci su devastirali Hrvate u Federaciji to hoće da urade i sa Srbima – kaže Dodik.

On je ukazao da srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u kojoj izgubio Sarajevo, čisto srpske opštine u FBiH, ali da u Republici Srpskoj smatraju da bez obzira na gubitke koji su bolni za srpski narod, prednost treba da dati miru i realizaciji sporazuma.

Ističe da su u Srpskoj kuće Bošnjaka obnovljene i sredene, a srpske kuće u Federaciji se ruše.

– Ko napada Republiku Srpsku, pa Izetbegović. Mi smo veoma dobro pročitali proglas SDA. U njihovom planu i nema Republike Srpske. Mi smo veoma zabrinuti. Sankcije koje je komantarisao ambasador Amerike u Federaciji kaže da su uvedene jer Milorad Dodik spriječava funcionalnu BiH. A funkcionalna BiH je to da nema Republike Srpske – poručio je Dodik.

View this post on Instagram

"Imali smo do sada najsveobuhvatniji sastanak, razgovorali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovi i očevi ostavili. Razgovarali smo o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i malim preduzećima u nabavci opreme. Takođe razgovarali smo o obrazovanju i očuvanju jezika i pisma. Radili smo mnogo konkretnih stvari i projekata koji se tiču izgradnje domova zdravlja, škola, ambulanti, obdaništa, sportskih dvorana i svega što može da bude od koristi narodu u Republici Srpskoj i srećni smo kako ti projekti napreduju. Nastavićemo našu najbližu saradnju. Vreme je da mislimo o budućnosti i da sa svima razgovoramo i nalazimo zajednički jezik. Naš najviši cilj je očuvanje mira i čuvanje jedinstva našeg naroda." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarali su sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o ranije dostavljenom dokumentu, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: RTRS