Pred odlazak u Beograd, srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je bio na meti SDA. Ovaj put, zbog političkog angažmana tokom 90-tih.

Suživot, najčešće korištena riječ iz političkog Sarajeva – ali samo kad je potrebno dobiti finansijsku pomoć i dodvoriti se međunarodnim donatorima. Konstanta je ista – mržnja prema Republici Srpskoj i liderima. Ovaj put, SDA lidera SNSD-a Milorada Dodika optužuje da bio član Skupštine Republike Srpske, u kojoj je osmišljen navodni genocid nad Bošnjacima. Iz BORS-a poručuju da su ovakve tvrdnje laž.

– One su prije svega lažne i neistinite, to su riječi koje imaju za cilj da neprekidno drže tenzije, visoke tenzije na ovom prostoru, prije svega međunacionalne – rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

SDA nije stala sa optužbama protiv Milorada Dodika – u saopštenju srpske generale nazivaju balkanskim koljačima, a bošnjačke lidere časnim borcima.

– Za razliku od Dodika, koji nema čime da se diči jer je svojim ratnim angažmanom učestvovao, na širem planu, u genocidnoj politici, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je časno i pošteno branio svoju državu, u skladu sa zakonima države BiH i međunarodnog prava – navode u SDA.

A šta je časno u činjenici da Džaferović kao ratni šef policije u Zenici nije uradio ništa da spriječi brutalno ubijanje srpskih civila u tom gradu i okolini, kao i zločine mudžahedina u Vozući kod Zavidovića, i ritualno odsijecanje glava nevinih Srba, jasno je samo SDA. Iz SNSD -a poručuju da lider ove stranke Milorad Dodik uopšte nema potrebu da sa, kako u SDA to kažu, svojom “šakom jada” radi bilo šta na rušenju BiH, jer će taj posao sasvim sigurno završiti SDA.

– Ne znam na koga su tačno mislili kada su rekli “šaka jada”. Da li su, možda, mislili na građane 50 odsto teritorije zemlje koju oni, navodno, toliko vole i u koju se toliko zaklinju. Ili su, možda, mislili na glasove Milorada Dodika kojih ima duplo više nego glasova njihova dva člana Predsjedništva zajedno – istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Dejton se mora poštovati ako se želi opstanak BiH, kaže general Savčići, ističući da se grdno vara onaj ko misli da može iskoristiti nasilno nametnuta nelegalna rješenja visokih predstavnika. Kaže, za SDA još od rata se ništa nije promijenilo – i dalje Srbe vide kao neprijatelje.

– Upućujem ih da uzmu i pogledaju Direktivu za odbranu suverene BiH, koju su oni napisali 1992. godine pa neka pogledaju prvu tačku ko je tamo neprijatelj – Srbi, SDS, Srpski narod i očigledno da se tu ništa nije promijenilo – poručio je Savčić.

Iz SNSD-a poručuju , očigledno je da je viđenje SDA takvo da su svi drugi u BiH zločinci, a jedino oni žrtve. Saopštenje SDA nazivaju praznim pričama koje mogu pričati tamo gdje ih se nešto pita. U Republici Srpskoj ih se, srećom, ne pita baš ništa – naglasio je Kovačević.

Izvor: RTRS