Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u pratnji premijerke Srbije Ane Brnabić, posjetili su Hram Svetog Save na Vračaru čiji se završetak očekuje u oktobru. Republika Srpska pomoći će završetak uređenja Hrama.

Hram Svetog Save postao je simbol Beograda i ima ogroman vjerski, tradicionalni i kultuno-istorijski značaj za sve Srbe.

– Hram završavamo za dva mjeseca i posebno smo zadovoljni što smo zajedno svi – rekao je episkop ramezijanski Stefan.

Veličanstveni hram san je mnogih generacija Srba, a činimo sve i da Srpska pravoslavna crkva ojača i njene vrijednosti kao i srpsko pismo i ćirilica, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Svima onima koji su pomogli da ovo bude zaveršeno, Srbija, Rusija i Republika Srpska, svakako služi na čast da su učestvovali u veličanstvenom izvođenju nečega što će istorija pamtiti, zabilježiti i što će se generacije koje budu dolazile ovdje diviti naporima generacije koja je to uspjela da uradi – naveo je Dodik.

Foto: Srna

Foto: Srna

Hram je pečat ovog vremena, a Srpska i Srbija zajedno sa svim Srbima u svijetu treba da budu ponosni na ovakav poduhvat, izjavila je predsjednica Republike Srpske.

– Hram je fascinantan, ostavlja bez daha, a posebno smo svjesni da je ovo mjesto okupljanja, identiteta, duhovnosti i svega onoga što je važno i za našu generaciju koja će svjedočiti o otvaranju ovog hrama i osvještanju , a isto tako i budućim generacijama kao simbol onoga što definitivno znači – poručila je predsjednica Srpske.

Foto: Srna

Foto: Srna

Srpska će pomoći završetak Hrama.

– Već iduće sedmice dogovorili smo određena novčana sredstva koja ćemo prebaciti da ovo zajedno u oktobru otvorimo i da našim generacijama da ovo čuvaju vjekovima i godinama – istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Najveći dio radova i fresaka unutar Hrama je završen, a posebno se ističu mozaik Hrista Pantokratora i Hristovog vaznesenja koje je uradio ruski ikonopisac Nikolaj Muhin.

Bogorodica iza oltara je gotovo istovjetna kopija mozaika u Svetoj Sofiji. To će biti jedno od najvećih i najvažnijih mjesta okupljanja kako srpskog naroda tako i turista.

Izvor: RTRS