Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je danas da je dogovoreno na sastanku sa rukovodstvom Republike Srpske obilježavanje zajedničkog praznika Srpske i Srbije, te da to bude 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front.

– Danas smo donijeli odluku o zajedničkom prazniku. Dogovorili smo se da je predložimo našim drugim organima. To bi bio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front. To bi bilo zajednički obilježeno i u Srbiji i Srpskoj gdje bismo nesmetajući nikome pokazali da je uspjeh jednih i uspjeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda – rekao je Vučić.

Naveo je da treba da se sačuva Srpska i Srbija od bilo kakvih rizika i opasnosti.

View this post on Instagram

"Imali smo do sada najsveobuhvatniji sastanak, razgovorali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovi i očevi ostavili. Razgovarali smo o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i malim preduzećima u nabavci opreme. Takođe razgovarali smo o obrazovanju i očuvanju jezika i pisma. Radili smo mnogo konkretnih stvari i projekata koji se tiču izgradnje domova zdravlja, škola, ambulanti, obdaništa, sportskih dvorana i svega što može da bude od koristi narodu u Republici Srpskoj i srećni smo kako ti projekti napreduju. Nastavićemo našu najbližu saradnju. Vreme je da mislimo o budućnosti i da sa svima razgovoramo i nalazimo zajednički jezik. Naš najviši cilj je očuvanje mira i čuvanje jedinstva našeg naroda." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Izvor: RTRS