Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić održali su sastanak sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Takođe, na sastanku su učestvovali i predsednica RS Željka Cvijanović i predsednik Vlade RS Radovan Vesković.

Vučić je rekao da su analizirali sve ekonomske aspekte, te da će javnost o iznosu novca koji će biti pomoć Republici Srpskoj biti obaveštena.

“Smatramo da je to veoma važno i da ljudi treba da sačuvaju svoja ognjišta”, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da bude vlasnik aerodroma u Trebinju.

“Prvi avion će sigurno poleteti do marta 2022, a mi ćemo se potruditi da to bude već do kraja 2021. godine. To nisu mala ulaganja sa naše strane, ali verujem da će projekat biti isplativ i dugoročno od velikog interesa i za Srbiju i za naš narod u Hercegovini, Crnoj Gori itd”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su razgovarali o mogućnosti učešča u renoviranju, drugačijem funkcionisanju aerdoroma u Banajluci, kao i stvaranju industrijske zone u pograničnom delu Srbije i Srpske.

“Takođe govorili smo o podršci mladima u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Razgovarali smo o podršci malim preduzećima za nabavku opreme, ovde se radi od 45 odsto grant sredstava, gde bismo najvećim delom na naš račun obezbedili”.

Gradićemo razne objekte u Republici Srpskoj: dvorane, školske objekte, domove zdravlja, rekao je predsednik.

“Mislim da Srbija dosta pomaže Republici Srpskoj. Činimo sve što možemo”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da je nakon jučerašnjeg sastanka nemački ministar privrede Peter Altmajer bio zadivljen srpskim projekcijama za ekonomiju.

On je rekao da to ne bismo postigli “da nismo bili skoncentrisani, da nismo snažili”.

“Imaćemo najveći rast, sporazum sa Altmajerom znači da će oni u ovakvim uslovima, da će deo proizvodnje da baziraju u drugim evropskim zemljama da bi mogli lanac proizvdnje da formiraju u na evropskom tlu”, rekao je i dodao da Srbija želi da bude proizvodni hub.

Nemačka će, kako je rekao, izaći kao možda najača zemlja na svetu, a sigurno u Evropi, posle krize koronavirusa.

Milorad Dodik je naglasio da je Republika Srpska zahvalna za podršku koja dolazi od predsednika Vučića i njegovog tima.

Izvor: Tanjug