Sastanak zvaničnika Srpske i Srbije i uspostavljanje zajedničkog obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra je istorisjki dan od nacionalne važnosti za srpski narod, ocijenio je gostujući u Јutarnjem programu profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir.

Budimir smatra da političko Sarajevo uvijek upada u paniku kada srpski predstavnici zajednički djeluju u zaštiti srpskog naionalnog interesa.

Ponovio je da zvanični Beograd, kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da podržava i štiti Republiku Srpsku.

– To je dosta važan događaj, tačnije od nacionalne važnosti. Ono što se dosta ranije trebalo uraditi jeste da srpski narod čiji je nacionalni korpus jedinstven, ima zajedničke statove poput zajedničkih praznika, koji zajednički brinu o bezbjednosti i o nekim važnim nacionalnim pitanjima, poput nacionalne strategije koju su srpski predstavnici – prvaci uspjeli da spomenu. Kao što je očigledno Dejtonski mirovni sporazum je temelj trajne i BiH i Republike Srpske koja je konstitutivni entitet u BiH, i u tom smislu taj događaj ima i istorijsku kategoriju – rekao je on.

Istakao je da su neke stvari trebale da se urade i ranije.

– Počinje se raditi po prvi put nešto što je trebalo ranije, jer srpske zemlje su jedinstvene, možda srpske države u ovom trenutku, nisu ali srpske zemlje i nacija su jedinstvene kao i srpski nacionalni interesi – istakao je Budimir.

Izvor: RTRS