Više od 600 migranata trenutno se nalazi na međuentitetskoj liniji razgraničenja Republike Srpske i Federacije BiH, na putu Novi Grad – Bosanska Otoka. Naša reporterska ekipa danas je zabilježila kako se migranti iz USK dovoze autobusima na međuentitetsku liniju i upućuju ka Republici Srpskoj. Iz Republike Srpske je ponovljeno da neće biti zadržavanja migranata u Srpskoj i da neće biti prihvatnih kampova.

Linija razgraničenja Republike Srpske i Federacije BiH, koja je za Federaciju bila gotovo nevidljiva, postala je itekako vidljiva i poznata. Migrante iz Bihaća i drugih dijelova Unsko-sanskog kantona, kantonalna policija autobusima doveze do međuentitetske linije, gdje ih ostave i upute ka Republici Srpskoj. Policija Republike Srpske prati dešavanja, kako bi zaštitila lokalno stanovništvo.

Na međuentitetskoj liniji migranti se mogu vidjeti gotovo na svakom mjestu, oko kuća, na kukuruznim poljima, njivama, a očigledno njihovo omiljeno mjesto postala je pruga.

Migranti kažu da spavaju na pruzi, jer je to jedino mjesto koje nije mokro tokom noći. Žale se na loš odnos kantonalne policije prema njima, tvrdeći da ih napadaju i tuku. Dosta njih nam je pokazalo modrice od udaraca.

– Policija u Bihaću nas je tukla, ovdje imamo jednog momka kojeg su izudarali deset puta pendrekom po glavi. U Bihaću su nas tukli. Ne možemo u Sarajevo, ne možemo u Bihać, ovo nije rješenje – priča jedan od migranata.

Pod otvorenim nebom, na međuentitetskoj liniji, danas ih je bilo više od 600. Vidno izmoreni, dobili su lanč pakete lokalne humanitarne organizacije, a pakete je pripremio i Crveni krst.

Migrantima su mještani oklonih sela često pomagali, ali su oni svojim ponašanjem pokazali da ne poštuju mještane i njihovu imovinu. U federalnim selima nisu htjeli pred našu kameru, ali su nam rekli da migranti iza sebe ostave sve razrušeno, polomljeno i razbacano. Provale su učestale, migranti lome plastenike, stabla voća.

I u selima sa srpske strane međuentitetske linije situacija je slična, pa su mještani uveli dežurstva.

– Ljudi su uplašeni, migranti za sada prolaze, traže hranu, traže vodu, ali opet nije svejedno. Sinoć ih je ovdje bilo preko 20, ne smiješ kuću ostaviti otvorenu, bojiš se za djecu, bojiš se za sve – pričaju mještani.

Iz Republike Srpske sigao je jasan odgovor – ovdje neće biti migrantskih kampova. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da treba napraviti cjelovit plan Savjeta ministara koji obezbjeđuje nastavak saradnje sa policijom Srbije i Crne Gore, agencijama iz Republike Srpske, FBiH i cijele BiH da zajedno sprečavaju migrantske rute.

– Naložili smo Savjetu ministara da iz sredstava rezerve odvoji pet miliona KM za programe upravljanja migrantskom krizom. Ideja koju treba podržati jeste da se migrantima koji se nalaze u BiH onemogući ulazak u naseljena mjesta i gradove, urbane sredine, te da se na udaljenim prostorima naprave posebni centri gdje bi oni bili smješteni. Mora se osposobiti granična policija koja će zajedno sa bezbjednosnim agencijama da preduzme mjere da se spriječi ulazak migranata i da se smanji broj migrnata koji su već ušli u BiH – naveo je Dodik.

Vraćanje migranata u zemlje iz kojih dolaze, jedan je od načina rješavanja ovog problema u kojem se nalazi BiH, smatra predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Ovo su kretanja neke druge vrste, masovna i organizovana i sa ljudima koji su apsolutno neprovjereni i  upitni i koji imaju različite dokumente na punktovima. Oni mogu imati samo dvije lokacije- tamo odakle su došli ili tamo gdje su krenuli – naglasila je Cvijanović.

Migrantska kriza iz dana u dan postaje sve veći problem za BiH, a tako će biti i u narednom periodu, jer se rješenje ovog problema ne nazire.

Izvor: RTRS