Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na adrese parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini upućen je memorandum CIK BiH sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme (IFES), uz prateće obrazloženje zbog čega smatra da je sporan.

zavisnosti od njihove reakcije, Dodik bi već danas u Narodnu skupštinu mogao da uputi zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi u roku od deset dana bilo potvrđeno njegovo glasanje u Predsjedništvu. Podsjećamo, Dodik je jedini glasao protiv zaključivanja ovog memoranduma, a ako NSRS dvotrećinskom većinom stane iza njega, to će značiti da od memoranduma nema ništa.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Iako su iz pojedinci iz opozicionih krugova u RS već reagovali na način da se „Dodik plaši“ američkog posmatranja izbora, sagovornici Srpskainfo odlično upućeni u memorandum tvrde da problem nije u tome, kao ni u Međunarodnoj fondaciji za izborne sisteme sa sjedištem u Vašingtonu koja sarađuje sa brojnim državama svijeta. Prema njihovim riječima, problematično je što CIK pokušava da ovaj memorandum zaključi mimo zakona i da na taj način sebi prigrli neke nadležnosti drugih institucija.

– Kada se zaključuje međunarodni sporazum sa bilo kim, to se radi po dva pravna osnova. Prvi je Zakon o postupku zaključenja međunarodnih ugovora i po njemu se postupa kada BiH preuzima neke obaveze. Drugi način je Odluka Predsjedništva BiH o postupanju ministarstava, upravnih organizacija i drugih institucija BiH prilikom aktivnosti pokretanja postupaka s ciljem ostvarenja međunarodne saradnje. Po toj odluci može da se postupi samo ako BiH ne preuzima nikakve obaveze. Primjera radi, juče je bio Memorandum o donaciji Savjeta Evrope prema CIK u iznosu od 52.000 evra i to je uredu, samo im daju novac za edukacije, štapanje brošura i slično – kaže izvor Srpskainfo.

Međutim, tvrdi da sporni Memorandum sa IFES ne može da se zaključi na taj način, nego mora da ide po zakonskoj proceduri jer BiH preuzima na sebe brojne obaveze.

-To se može vidjeti iz teksta memoranduma u kome piše da CIK i IFES „mogu da otkažu svoje obaveze“. Drugi problem je ono što je predmet njihove saradnje. Tamo piše da saradnja i podrška CIK neće biti  ograničena na: povećanje kapaciteta CIK za izazove sajber bezbjednosti na izborima, upravljanje biračkim spiskovima, nadziranje finansiranja političkih stranaka, poboljšanje izbornog zakonodavstva… Tu postoje neke stvari koje nisu nadležnost CIK. Izborno zakonodavstvo je u nadležnosti parlamenata, sajber bezbjednost je u rukama MUP, upravljanje izbornim procesima jeste nadležnost CIK, ali postoji i Republička izborna komisija RS. Dakle, oni su pokušali da zaobiđu zakonsku proceduru, da idu samo po Odluci Predsjedništva, a osim toga, CIK pokušava da preuzme tuđe nadležnosti – tvrdi naš sagovornik.

Za sada nismo uspjeli da dobijemo komentar iz CIK BiH.

Inače, Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES) se zalaže za pravo građana da učestvuju u slobodnim i fer izborima. Kažu da njihova nezavisna ekspertiza jača izborne sisteme i izgrađuje lokalni kapacitet za pronalaženje održivih rešenja.

-Kao globalni lider u promociji demokratije, mi unapređujemo dobro pravljanje i demokratska prava tako što: Pružamo tehničku pomoć izbornim zvaničnicima, dajemo podršku slabo zastupljenim ljudima da učestvuju u političkom procesu, koristimo praktična saznanja za poboljšanje izbornog ciklusa – može da se pročita na njihovom sajtu.

Izvor: Srpskainfo