Policijska uprava Prijedor počela je sa realizacijom niza aktivnosti čiji je cilj stvaranje što bezbjednijeg ambijenta za učešće školske djece kao pješaka u saobraćaju, u okviru republičke akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju”.
Realizacija akcije počela je 25. avgusta.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja u Policijskoj upravi Prijedor Zoran Jež izjavio je da su na današnjem sastanku, upriličenom pred početak nove školske godine, dogovorene zajedničke aktivnosti radi stvaranja što optimalnijih uslova za učešće djece u saobraćaju.

“Prve su već započele, a to su snimanja prilaznih komunikacija oko škola kako bi se utvrdila prohodnost pješačkih površina i, eventualno, otklonili nedostaci kad je riječ o saobraćajnoj signalizaciji”, rekao je Jež novinarima u Prijedoru nakon sastanka.

Jež je za prvu polovinu septembra najavio edukativne aktivnosti za đake prvake jer se oni prvi put samostalno nalaze u saobraćaju.

“Tokom cijelog mjeseca biće pojačano prisustvo policijskih službenika na prilaznim komunikacijama prema školama gdje ćemo djelovati i prevetnivno i represivno prema vozačima, a biće i pojačana kontorla vozila koja vrše javni prevoz djece”, rekao je Jež.

Na putnim komunikacijama i u zonama školskih ustanova biće pojačana kontrola saobraćaja, sa akcentom na poštovanje odnosa vozač-pješak, kao i kontrola drugih prekršaja koji mogu uticati na bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović” Prijedor Zdravko Budimir rekao je da je današnji sastanak nastavak saradnje škola sa Policijskom upravom Prijedor, koja je posebno intenzivna na početku svake školske godine.

“Tu su zajedničke mjere da bezbjednost učenika u saobraćaju bude u prvom planu. U prethodnom periodu ona je bila na zavidnom nivou. Uvijek postje propusti, ali je to najčešće u pitanju savjest i odgovornost učenika”, rekao je Budimir.

Osim predstavnika Policijske uprave Prijdor i škola, današnjem sastanku prisustvovali su u predstavnici Gradske uprave, Auto-moto društva i “Prijedorputeva”, kao upravljača regionalnim i magistralnim putevima.

Učesnici sastanka apelovali su na sve vozače da vožnju prilagode potrebama djece na putu, naročito kada se nalaze u blizini školskih ustanova, a roditelje podsjetili na njihovu odgovornost u pogledu bezbjednog kretanja djece u saobraćaju, te pozvali i jedne i druge da svojim primjerom utiču na formiranje pozitivnih stavova kod najmlađih učesnika u saobraćaju.

Izvor: Agencije