Britanski mediji izvještavaju o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, uz ocjenu da je Demokratskoj partiji socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića zadat težak udarac.

Bi-Bi-Si piše da nepotpuni rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da će prozapadni DNS, koji je osvojio najviše glasova i koji je na vlasti 30 godina, možda imati problema u formiranju nove vlade i da bi moglo doći do prve promjene vlasti glasanjem.

Britanski mediji napominje da je glavna opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” po procentu glasova veoma blizu DPS-u.

Osim toga, Bi-Bi-Si navodi da je predizborna kampanja bila obilježena velikim podjelama, između ostalog i u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Đukanović je sam odlučio da se suprotstavi SPC, čime je dao šansu protivnicima da kažu kako je Bog na njihovoj strani – piše Bi-Bi-Si i dodaje da je, vjerovatno, “umiješanost Crkve doprinijela velikom odzivu građana”, koji je na ovim izborima 75 odsto.

Rojters je objavio da bi “prosrpska vlada mogla da približi Crnu Goru Srbiji i Rusiji”, ali da se ne očekuje da zemlja istupi iz NATO i odustane od pokušaja da se pridruži EU.

Britanska agencija podsjeća da su lideri opozicije i borci za ljudska prava u više navrata optuživali Đukanovića i DPS da vode zemlju kao sopstveni korumpirani posjed, uz povezanost sa organizovanim kriminalom.

Izvor: SRNA/RTRS