????????????????????????????????????

Grad Prijedor je tradicionalno i ove godine obezbijedio udžebnike i školski pribor za svu romsku djecu koja pohađaju osnovne škole.

radonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da u osnovnim školama grada na Sani ima 56 učenika rosmke nacionalnosti. On je objasnio da učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola udžbenike dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, dok će Grad Prijedor putem Udruženja Roma udžbenike i školski pribor dodjeliti za 44 djece.

– Trudimo se u raznim situacijama da pomognemo romskoj populaciji. Raduje me da 56 djece imamo u osnovnim školama iz romske populacije, jer osnovno obrazovanje je minimum školovanja. Većina djece romske poplacije završava barem osnovnu školu, a oni koji su u mogućnosti upisuju djecu i na dalja školovanja. Grad Prijedor je posovetio značajnu pažnju školovanju Roma, jer smatramo da će nakon završetka osnovne škole, a posebno nakon srednje ili visoke škole biti u prilici da lakše dođu do posla  i da se promijeni situacija da su Romi samo nekvalifikovana radna snaga-izjavio je Đaković.

On je djeci romske nacionalnosti poželio sreću i uspjeh u školu , a njihovim roditeljima poručio da koliko je god moguće podrže djecu kako bi završili uspješno ciklus školovanja sa ciljem da nastave živjeti u boljim uslovima nego što ih imaju sada.

Predsjednik prijedorskog Udruženja Roma Ramo Salešević zahvalio se Gradskoj upravi i gradonačelniku Milenku Đakoviću.

-Mi na području grada Prijedora imamo 56 djece koja pohađaju osnovno obrazovanja i četvoro pohađaju srednje škole. Grad Prijedor svake godine obezbjeđuje udžbenike za romsku djecu i ovo je znak da gradska uprava misli o nacionalnim manjinama, a posebno o romskoj manjini koja je najbrojnija i najugroženija-kaže Salešević.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je takođe apelovao na roditelje da romsku djecu upisuju u osnovne i srednje škole kako bi lakše dobili posao.

– Bez obrazovanja nema ni integracije Roma, ne samo u Prijedoru već u čitavoj BiH -zaključio je Salešević.

Izvor: Srpskainfo