Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

– Kosovo nema kapacitet i nikada ga nije imalo koji je potreban da bi bio država. Sada tu činjenicu shvataju u Bijeloj kući i konačno priznaju – izjavio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević za Rusku Gazetu, komentarišići današnje potpisivanje Sporazuma u Bijeloj kući.

– Ipak, ni sada, Amerikanci ne žele povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije a svjesni su da je nesposobno da bude država. Grenelovim planom, koji Tramp podržava, i navodno dobrom voljom da se to pitanje riješava, od Republike Srbije oni žele napraviti prostor geopolitičke zavisnisti koji nije sposoban funkcionirati bez američkog prisustva i Američke volje. Cilj je uspostaviti Protektorat nad Srbijom-Kosovom i Albanijom , poput dejtonske BiH u čiji pravni poredak stalno ntervenišu

Amerikanci ne predlažu konačno rješenje već sugerišu pokretanje procesa koji bi približio Srbe i Albance na ekonomskoj osnovi. Ali ne samo Kosovo nego i Albaniju, žele u tom procesu – navodi Galijašević.

Dodaje da je riječ svakako o Navodnoj ekonomskoj osnovi jer u pozadini bi se vodili politički procesi koji bi Kosovo vodili bliže Albaniji i odvajali od Srbije.

– Model Šenena, čini se, ima korijen samo u pokušaju uspostavljanja Mini Šengena na Balkanu. Dakle Mini Šengen a ne Šengen.
Ako žele ekonomski napredak Srbije ili Kosova, Amerikanci imaju druge modele, poput Maršalovog plana za Njemačku ili načina na koji su ekonomski podržavali Titovu Јugoslaviju četiri decenije – ističe Galijašević za ruski list.

– Ono što su uvijek očekivali i zahtijevali od ovih prostora je njihovo udaljavanje od Rusije kao nekada od Sovjetskog Saveza. Ovaj put žele dodatno odvojiti Srbiju i od Njemačke tj. Evropske unije gradeći mini Uniju. Tramp želi izbjeći scenario po kome bi Rusija i Njemačka uspostavile prioritetne političke odnose i uz podršku Pariza i Ankare riješili političke probleme na kontinentu i ugasili sva krizna žarišta. Srbija ne dobija tu ništa, jer pitanje statusa Kosova ostaje njen trajni problem. Dobra je vijest da ovakvo Kosovo ne odgovara nikome – zaključuje Galijašević.

Izvor: Agencije