Višemilionski projekat, višedecenijski problem. Nakon 11 godina, nije završena realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže u prijedorskom naselju Tukovi. Ogorčeni mještani ovog prijedorskog naselja, kažu da su, ne bude li rješenja, spremni i na proteste.

Za izgradnju kanalizacione mreže u prijedorskom naselju Tukovi, mještani kažu, kraja nema.

Predviđenih 15 mjeseci za radove, produžilo se na dugih 11 godina.

U dvorištima domaćinstava ovog naselja uz rijeku Sanu i dalje stoje septičke jame, koje plave prilikom svake jače kiše. A poplave su im najveća noćna mora.

– Nakon što voda dođe, prljavština izlije po dvorištu, i onda kada se voda povuče, i ta prljavština se povlači. Plašim se zaraze – kaže Ljubića Ratković, mještanka naselja Tukovi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od deset miliona KM. Bilo je predviđeno da domaćinstva plaćaju po 900 maraka. Pojedinci su i uplatili.

– Međutim, ta sredstva su njima vraćena. Zaista nije uobičajeno što su vraćena sredstva i moja je procjena da realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže ne planira nastaviti. Problem je što se osjećamo potcijenjeni, spušteni nisko i omalovaženi – rekao je Zoran Јeftić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Tukovi.

Maja Marković, član Savjeta MZ Tukovi navodi da i poslije 11 godina, u 21. vijeku prigradsko naselje udaljeno nepuni kilometar od Prijedora nema kanalizaciju. Kako kaže, strahuju od novih poplava i narušavanja putne infrastrukture.

Individualne septičke jame, za čije čišćenje mještani godišnje izdvajaju znatna sredstva, opasnost su za prijedorska izvorišta vode, u blizini.

Urađena je primarna i sekundarna mreža, ali nema rješenja za završetak tercijarne mreže, uz kućne priključke.

– Evo vidjeli smo u proteklom periodu, podizani su razni krediti, sredstva iz budžeta su išla u neke druge pravce, a nisu se mogla izdvojiti sredstva za taj projekat. Smatram da građani Tukova moraju imati kanalizaciju u 21. vijeku i to je ono što je neophodno – naveo je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora.

Ako u što skorijem roku ne bude riješeno ovo pitanje, mještani kažu, spremni su i na proteste.

Odgovor na pitanje kada će biti završena izgradnja kanalizacione mreže u naselju Tukovi, kao i druge pojedinosti ovog projekta, iz prijedorske Gradske uprave nismo dobili.

Izvor: RTRS