U prirodnim ljepotama planine Kozare, ove godine odlučili su da uživaju posjetioci iz svih krajeva naše zemlje, ali i Srbije. Netaknuta priroda, brojni sadržaji, ali i istorijske činjenice, razlozi su zbog kojih je Nacionalni park “Kozara” veoma posjećen.

Kozara je vazdušna banja, jedinstvena po tome što utiče na brzinu regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Udaljena je 24 kilometra od Prijedora, te 56 od Banjaluke, a ove godine mamac je za brojne turiste.

– Dolazimo često kad god imamo priliku i uspijemo doći, zato što je Kozara prelijepa planina i ovdje uživamo – kaže Miloš Plemić, turista iz Prijedora.

Duge šetnje uređenim stazama, planinarenje, alpinzam, te biciklizam, samo su neke od aktivnosti u kojima možete da uživate na Krajiškoj ljepotici.

Potpuno nov turistički sadržaj prepun zabave u kojem možete da osjetite i dašak avanturizma, je Avantura park.

– U Avantura parku imamo 18 elemenata zajedno sa četiri zip lajna koja su dio istog – navodi Draško Anđelić, turistički vodič u Nacionalnom parku “Kozara”.

Sadržaji za djecu, bogata gastronomska ponuda i smještajni kapaciteti, ali i mogućnost kampovanja – dio su Nacionalnog parka.

Na Mrakovici, centralnom dijelu, uređen je Memorijalni kompleks kojim je obilježena čuvena kozaračka epopeja, o kojoj sjedoči stalna postavka u muzeju na Kozari.

– Sve događaje iz Drugog svjetskog rata koji su se dešavali na Kozari, možete da pogledate ovdje, od početka do završetka rata – rekao je Milenko Radić, kustos muzeja na Mrakovici.

Cilj brojnih sadržaja jeste privlačenje posjetilaca, kojih je ove godine bilo oko 80.000. Prioriteti, nisu zanemareni.

– Nama su prioritetni ciljevi zaštita ovih prirodnih vrijednosti i memorijalnog centra, a potom sadržaji koji će biti interesantni za posjetioce ali da neće ugroziti ova naša dva prioritetna cilja – istakao je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”.

Poruka je jasna – boravite u prirodi, budite na svježem vazduhu, a u njoj ostavite samo tragove svojih stopa.

Kako bi i naredne generacije uživale u našim prirodnim bogatstvima, imamo obavezu i da ih čuvamo.

Izvor: RTRS