Stanovnicima Srpske ove sezone na raspolaganju će biti 25.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, što je za 7.000 više nego lani, a s obzirom na to da će taj virus cirkulisati paralelno sa virusom korona, epidemiolozi naglašavaju da je veoma važno da se građani vakcinišu na vrijeme i stvore imunitet.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Ljubica Јandrić navodi za Glas Srpske da je vakcinacija protiv gripa jedna od najvažnijih mjera za sprečavanje obolijevanja od ove bolesti, te da je posebno važna za visokorizične grupe i lica starija od 65 godina, koji su najosjetljiviji i imaju teže posljedice nakon što se zaraze.

– Zbog epidemije virusa korona ove godine je veoma važno da se stanovništvo vakciniše u optimalno vrijeme, odnosno prije pojave cirkulacije virusa koji izaziva grip, kako bi se blagovremeno stvorio imuni odgovor i zaštita od ove bolesti – navela je Јandrićeva.

Zbog svega toga Institut ove godine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fondom zdravstvenog osiguranja nabavlja 20.000 doza vakcina koje su besplatne za najrizičnije kategorije.

Prema podacima Instituta, ove sezone biće nabavljeno 5.000 doza više nego lani. Osim vakcina namijenjenih rizičnim kategorijama koje su besplatne za pacijente, Institut će za ovu sezonu nabaviti i 5.000 doza komercijalne vakcine, što je za 2.000 više u odnosu na prošlu godinu, a namijenjene su svima koji žele da se vakcinišu uz određenu nadoknadu.

Epidemiolozi su ranije kazali da će vakcine protiv sezonskog gripa biti dostupne od oktobra, naglašavajući da jedna osoba istovremeno može da bude inficirana i gripom i virusom korona.

U domovima zdravlja ističu da očekuju veće interesovanje građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa s obzirom na epidemiološku situaciju i neizvjesnu jesen.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić kaže za Glas Srpske da će tražiti veće količine vakcine.

– Zbog pandemije virusa korona interesovanje građana za vakcinaciju je veće nego prethodnih godina. Osim toga, imamo veoma dobru saradnju sa domaćim privrednicima, koji plaćaju vakcinaciju za svoje radnike koji žele da se vakcinišu – istakao je Bibić.

I direktorica prnjavorskog Doma zdravlja Svjetlana Malić rekla je da očekuje znatno veću zainteresovanost za vakcinaciju.

– Planirali smo duplo veće količine vakcine u odnosu na prethodne godine. S obzirom na predviđanja da će doći do preklapanja sezonskog gripa i korone, smatram da će nam biti potrebno više doza – kazala je Malićeva.

Nabavku veće količine vakcina pozdravljaju i u udruženjima koja okupljaju rizične kategorije stanovništva.

– Mi dijabetičari spadamo u tu rizičnu kategoriju stanovništva i smatram da treba da se vakcinišemo, ja lično se vakcinišem svake godine. Za svaku je pohvalu to što će ove godine biti na raspolaganju više doza nego lani – rekao je predsjednik banjalučkog Udruženja “DIABET No 1” Vedran Puzović.

U Institutu za javno zdravstvo navode da su dostavili Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Plan vakcinacije protiv Kovida-19 u Srpskoj. Ranije je najavljeno da Srpska planira da nabavi milion ruskih vakcina protiv virusa korona, a koje bi već početkom iduće godine mogle biti dostupne građanima Republike Srpske.

Izvor: Glas Srpske