Na optuženičkoj klupi u Ljubljani Julija Adlešič se našla zbog odrezane šake. Tvrdi da se radi o nesreći koja se dogodila dok je rezala grane pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete, ali policija je otkrila prevaru.

– Niko nikad ne bi poželio postati invalid. Da mogu, vratila bih vrijeme i ne bih se ni približila pili. Neko misli da sam osigurana na velik iznos, ali u inostranstvu su tako visoka osiguranja najnormalnija – poručila je prošle sedmice na Okružnim sudu u Ljubljani u svojoj odbrani Slovenka Julija Adlešič (22), kojoj se sudi zbog pokušaja prevare i namjernog povrijeđivanja samo kako bi dobila novac od osiguranja.

Julija tvrdi da se radi o nesreći koja se dogodila dok je rezala grane za ogrjev cirkularnom pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete od osiguranja s kojima je prethodno sklopila ugovor, ali ljubljanska policija je vrlo brzo otkrila da se radi o čistoj prevari, u kojoj je Julija sebi namjerno odrezala ruku iznad zgloba samo kako bi se domogla novca.

A u tome svemu, otkrili su, nije bila sama. Kao pomagače su osumnjičili njezinog dečka Sebastiena Abramova (30) i njegove roditelje, te protiv svih četvero podnijeli kaznene prijave. A priča ide tako, tvrdi tužilaštvo, da su još krajem 2018. detaljno planirali ovu prevaru i međusobno podijelili uloge kako je izvesti. Već tada su sklopili s pet osiguravajućih firmi police osiguranja za slučaj nesreće s visokim predviđenim odštetama i rentom. Ubrzo su uplatili i prve rate polica, pri čemu bi Julija dobila 1,1 milion evra odštete u slučaju invalidnosti, a već početkom prošle godine ostala je bez šake. Prema izvještaju policije, sve se dogodilo u dvorištu budućih punca i punice, nakon čega joj je Sebastienov otac (64) pružio prvu pomoć te pozvao hitnu, ali odrezani dio ruke nije im predao. Ostavio ga je tamo.

Izvor: avaz